Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Viete ako sa vyrába naša žilinská treska?

Už 62 rokov sa v našom meste rodí deň čo deň priam zľudovená delikatesa z tresky, majonézy a marinovanej zeleniny, ktorú obľubuje celé Slovensko. Jednoducho povedané - „treska“. Nahliadli sme do výrobného závodu a tu je niekoľko zaujímavostí, ktoré sme zistili.

Žilinská treska v majonéze sa vyrába z mäsa tresky aljašskej, ktorá sa loví štandardne v lokalite medzi severnou Áziou a Amerikou.

„Ako jediný výrobca u nás spolupracujeme priamo s významnými rybárskymi spoločnosťami, ktoré ryby spracúvajú výhradne na mori, hneď po výlove. Len tento spôsob zaručí kvalitu, ktorú vyžadujeme,“ hovorí generálny riaditeľ Ryba Žilina, Michal Britvík. Za zmienku stojí aj fakt, že Ryba Žilina je držiteľom certifikátu MSC. Tento certifikát potvrdzuje, že ryby použité v takto označených výrobkoch pochádzajú z trvalo udržateľného rybolovu. „To znamená, že dávame vo výrobe dôraz na spoluprácu s dodávateľmi, ktorí pristupujú s plným rešpektom i k životnému prostrediu, dodržiavajú výlovné kvóty a pomáhajú tak udržať stavy rýb na úrovni, ktorá je potrebná pre ich reprodukciu,“ dopĺňa Michal Britvík.

Skryť Vypnúť reklamu

Treska prichádza do závodu najskôr v zamrznutých blokoch celých filiet mäsa. Po prirodzenom, postupnom rozmrazení prechádza mäso procesom varenia. Tu vstupuje do súhry chutí aj marinovaná zelenina. Uvarené mäso a zelenina sa postupne zmiešajú s majonézou, ktorú v žilinskom závode sami vyrábajú. Majonéza sa vyrába z kvalitného repkového oleja a vaječných žĺtkov. To sú samo o sebe suroviny, ktoré organizmu neškodia. Majú vysokú kalorickú hodnotu, rýchlo zasýtia a v prípade repkového oleja možno hovoriť aj o vyslovene pozitívnych účinkoch na zdravie.

„Tento olej je dobrým zdrojom omega-3 mastných kyselín, čo sú práve esenciálne zložky, ktoré obsahuje aj rybie mäso. Dá sa povedať, že spojenie repkového oleja a mäsa z tresky je výdatným zdrojom práve týchto esenciálnych mastných kyselín, ktoré pozitívne ovplyvňujú predovšetkým kardiovaskulárny systém,“ hodnotí generálny riaditeľ Ryby Žilina. Zvyšok majonézy tvoria okrem soli a octu na dochutenie aj bezlepkový, zemiakový škrob. To znamená, že sa žilinskej tresky nemusia obávať ani celiatici.

Skryť Vypnúť reklamu

Ryba Žilina sa koncom roku 2015 rozhodla ako prvá spomedzi výrobcov tresky na Slovensku vrátiť k používaniu tradičného cukru v produkte namiesto umelých sladidiel. „V našej treske sme taktiež vymenili typické „éčko“, chemický konzervant benzoan sodný za prírodný konzervant  kyselinu mliečnu. Tá sa vyskytuje vo všetkých živých organizmoch, a preto je pokladaná za bezpečnú látku, ktorá prirodzene konzervuje potraviny,“ uvádza generálny riaditeľ M. Britvík.  

Po zmiešaní surovín s majonézou prebieha kontrola kvality, ktorá je nevyhnutným krokom na to, aby sa mohla treska začať napĺňať do obalov rôznych veľkostí. Celý unikátny proces výroby jednej šarže tresky v majonéze trvá 2 dni. „Dokopy vyrobíme mesačne viac ako 250 ton tresky v majonéze. Na jej výrobe sa v našom závode podieľa približne 20 zamestnancov,“ uzatvára Michal Britvík.

Skryť Vypnúť reklamu

Pod značkou PRETO Ryba Žilina nájdete dva produkty tresky v majonéze – Tresku Exklusiv prémiovej kvality, ktorá obsahuje 45-percentný podiel mäsa a štandardnú, „modrú“ tresku v majonéze. Jej plusom je aj to, že po vylepšení z konca minulého roka obsahuje namiesto bežne používaných zahusťovadiel zvýšený podiel zdravej zeleniny.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  4. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  5. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  6. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  7. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  8. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  9. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  10. Pomáhajte čítaním
  1. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  2. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  3. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  4. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  5. Aplikácia, kde z pohodlia domova zlikvidujete škodovú udalosť?
  6. Škola môže vyzerať aj inak!
  7. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  8. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  9. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  10. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 34 496
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 22 956
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 184
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 18 314
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 255
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 12 855
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 11 983
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 412
  9. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť 10 796
  10. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 564
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Ryba Žilina

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Stavby budúcnosti s úctou k minulosti pozdvihnú úroveň architektúry mesta

Zaujímavé koncepty prináša dynamická developerská spoločnosť LICITOR.

Na týchto miestach sa bude testovať v Žiline

V Žiline bude počas celoplošného testovania vytvorených 71 odberných miest

Ilustračná fotografia.

Slavomír Bodis: "Bývanie je základná ľudská potreba."

Spoločnosť Istrofinal pôsobí na trhu s nehnuteľnosťami už 20 rokov. Vo svojich aktivitách kladie dôraz na trvalú udržateľnosť každého projektu. V súčasnosti ich majú rozpracovaných niekoľko.

Vizualizácia vstupu do Elektrární.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V niektorých obciach v okolí Trnavy testovanie nebude

Pôvodne začali v okrese Trnava s prípravami na testovanie všetky obce.

Na štyroch miestach v Trenčíne budú testovať z auta. Odberné miesto je aj na futbalovom štadióne

Na celoplošné testovanie bude Trenčanom k dispozícii počas dvoch najbližších víkendov 50 odberných miest. Pozrite si, kde ich nájdete.

Virológ Klempa: Najbližšie týždne budú pre nás veľmi ťažké

Boris Klempa tvrdí, že celoplošné testovanie je teoreticky skvelá vec. Treba však brať do úvahy všetky okolnosti či riziká.

Pacientov a pokút v Trnave pribúda

Celoplošné testovanie čaká Trnavu už tento víkend.

Už ste čítali?