Viete ako sa vyrába naša žilinská treska?

Už 62 rokov sa v našom meste rodí deň čo deň priam zľudovená delikatesa z tresky, majonézy a marinovanej zeleniny, ktorú obľubuje celé Slovensko. Jednoducho povedané - „treska“. Nahliadli sme do výrobného závodu a tu je niekoľko zaujímavostí, ktoré sme zistili.

Žilinská treska v majonéze sa vyrába z mäsa tresky aljašskej, ktorá sa loví štandardne v lokalite medzi severnou Áziou a Amerikou.

„Ako jediný výrobca u nás spolupracujeme priamo s významnými rybárskymi spoločnosťami, ktoré ryby spracúvajú výhradne na mori, hneď po výlove. Len tento spôsob zaručí kvalitu, ktorú vyžadujeme,“ hovorí generálny riaditeľ Ryba Žilina, Michal Britvík. Za zmienku stojí aj fakt, že Ryba Žilina je držiteľom certifikátu MSC. Tento certifikát potvrdzuje, že ryby použité v takto označených výrobkoch pochádzajú z trvalo udržateľného rybolovu. „To znamená, že dávame vo výrobe dôraz na spoluprácu s dodávateľmi, ktorí pristupujú s plným rešpektom i k životnému prostrediu, dodržiavajú výlovné kvóty a pomáhajú tak udržať stavy rýb na úrovni, ktorá je potrebná pre ich reprodukciu,“ dopĺňa Michal Britvík.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Treska prichádza do závodu najskôr v zamrznutých blokoch celých filiet mäsa. Po prirodzenom, postupnom rozmrazení prechádza mäso procesom varenia. Tu vstupuje do súhry chutí aj marinovaná zelenina. Uvarené mäso a zelenina sa postupne zmiešajú s majonézou, ktorú v žilinskom závode sami vyrábajú. Majonéza sa vyrába z kvalitného repkového oleja a vaječných žĺtkov. To sú samo o sebe suroviny, ktoré organizmu neškodia. Majú vysokú kalorickú hodnotu, rýchlo zasýtia a v prípade repkového oleja možno hovoriť aj o vyslovene pozitívnych účinkoch na zdravie.

„Tento olej je dobrým zdrojom omega-3 mastných kyselín, čo sú práve esenciálne zložky, ktoré obsahuje aj rybie mäso. Dá sa povedať, že spojenie repkového oleja a mäsa z tresky je výdatným zdrojom práve týchto esenciálnych mastných kyselín, ktoré pozitívne ovplyvňujú predovšetkým kardiovaskulárny systém,“ hodnotí generálny riaditeľ Ryby Žilina. Zvyšok majonézy tvoria okrem soli a octu na dochutenie aj bezlepkový, zemiakový škrob. To znamená, že sa žilinskej tresky nemusia obávať ani celiatici.

SkryťVypnúť reklamu

Ryba Žilina sa koncom roku 2015 rozhodla ako prvá spomedzi výrobcov tresky na Slovensku vrátiť k používaniu tradičného cukru v produkte namiesto umelých sladidiel. „V našej treske sme taktiež vymenili typické „éčko“, chemický konzervant benzoan sodný za prírodný konzervant  kyselinu mliečnu. Tá sa vyskytuje vo všetkých živých organizmoch, a preto je pokladaná za bezpečnú látku, ktorá prirodzene konzervuje potraviny,“ uvádza generálny riaditeľ M. Britvík.  

Po zmiešaní surovín s majonézou prebieha kontrola kvality, ktorá je nevyhnutným krokom na to, aby sa mohla treska začať napĺňať do obalov rôznych veľkostí. Celý unikátny proces výroby jednej šarže tresky v majonéze trvá 2 dni. „Dokopy vyrobíme mesačne viac ako 250 ton tresky v majonéze. Na jej výrobe sa v našom závode podieľa približne 20 zamestnancov,“ uzatvára Michal Britvík.

SkryťVypnúť reklamu

Pod značkou PRETO Ryba Žilina nájdete dva produkty tresky v majonéze – Tresku Exklusiv prémiovej kvality, ktorá obsahuje 45-percentný podiel mäsa a štandardnú, „modrú“ tresku v majonéze. Jej plusom je aj to, že po vylepšení z konca minulého roka obsahuje namiesto bežne používaných zahusťovadiel zvýšený podiel zdravej zeleniny.

Ryba Žilina

Hlavnou „hviezdou“ kampane je zákazníkmi mimoriadne dobre prijatá Treska Cottage Exklusiv, ktorá kombináciou zloženia a chuti nemá konkurenciu.


Radi skúšate v kuchyni nové recepty? Vyskúšajte túto špecialitu.


Producent najobľúbenejšej tresky na Slovensku prišiel s ďalšou novinkou, ktorou približuje túto tradičnú špecialitu k ešte širšiemu okruhu zákazníkov.


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Kam smerujú peniaze bohatých?
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  1. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  2. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  3. Kam smerujú peniaze bohatých?
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  8. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 921
  2. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 012
  3. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 5 319
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 896
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 2 969
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 717
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 570
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 425
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Na mieste sa tvoria kolóny.


Takto to na podujatí vyzeralo.


Teplička (v bielo-zelenom) síce strelila v Radôstke otvárací gól, ale tri body nakoniec zostali na Kysuciach.

Komentáre k zápasom 22. kola V. ligy.


V diskusii sa venovali bývaniu v okolí veľkých miest.

Za dvojizbové byty vo veľkých mestách kúpite domy v okolí.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu