Sobota, 27. november, 2021 | Meniny má MilanKrížovkyKrížovky

Viete ako sa vyrába naša žilinská treska?

Už 62 rokov sa v našom meste rodí deň čo deň priam zľudovená delikatesa z tresky, majonézy a marinovanej zeleniny, ktorú obľubuje celé Slovensko. Jednoducho povedané - „treska“. Nahliadli sme do výrobného závodu a tu je niekoľko zaujímavostí, ktoré sme zistili.

Žilinská treska v majonéze sa vyrába z mäsa tresky aljašskej, ktorá sa loví štandardne v lokalite medzi severnou Áziou a Amerikou.

„Ako jediný výrobca u nás spolupracujeme priamo s významnými rybárskymi spoločnosťami, ktoré ryby spracúvajú výhradne na mori, hneď po výlove. Len tento spôsob zaručí kvalitu, ktorú vyžadujeme,“ hovorí generálny riaditeľ Ryba Žilina, Michal Britvík. Za zmienku stojí aj fakt, že Ryba Žilina je držiteľom certifikátu MSC. Tento certifikát potvrdzuje, že ryby použité v takto označených výrobkoch pochádzajú z trvalo udržateľného rybolovu. „To znamená, že dávame vo výrobe dôraz na spoluprácu s dodávateľmi, ktorí pristupujú s plným rešpektom i k životnému prostrediu, dodržiavajú výlovné kvóty a pomáhajú tak udržať stavy rýb na úrovni, ktorá je potrebná pre ich reprodukciu,“ dopĺňa Michal Britvík.

Skryť Vypnúť reklamu

Treska prichádza do závodu najskôr v zamrznutých blokoch celých filiet mäsa. Po prirodzenom, postupnom rozmrazení prechádza mäso procesom varenia. Tu vstupuje do súhry chutí aj marinovaná zelenina. Uvarené mäso a zelenina sa postupne zmiešajú s majonézou, ktorú v žilinskom závode sami vyrábajú. Majonéza sa vyrába z kvalitného repkového oleja a vaječných žĺtkov. To sú samo o sebe suroviny, ktoré organizmu neškodia. Majú vysokú kalorickú hodnotu, rýchlo zasýtia a v prípade repkového oleja možno hovoriť aj o vyslovene pozitívnych účinkoch na zdravie.

„Tento olej je dobrým zdrojom omega-3 mastných kyselín, čo sú práve esenciálne zložky, ktoré obsahuje aj rybie mäso. Dá sa povedať, že spojenie repkového oleja a mäsa z tresky je výdatným zdrojom práve týchto esenciálnych mastných kyselín, ktoré pozitívne ovplyvňujú predovšetkým kardiovaskulárny systém,“ hodnotí generálny riaditeľ Ryby Žilina. Zvyšok majonézy tvoria okrem soli a octu na dochutenie aj bezlepkový, zemiakový škrob. To znamená, že sa žilinskej tresky nemusia obávať ani celiatici.

Skryť Vypnúť reklamu

Ryba Žilina sa koncom roku 2015 rozhodla ako prvá spomedzi výrobcov tresky na Slovensku vrátiť k používaniu tradičného cukru v produkte namiesto umelých sladidiel. „V našej treske sme taktiež vymenili typické „éčko“, chemický konzervant benzoan sodný za prírodný konzervant  kyselinu mliečnu. Tá sa vyskytuje vo všetkých živých organizmoch, a preto je pokladaná za bezpečnú látku, ktorá prirodzene konzervuje potraviny,“ uvádza generálny riaditeľ M. Britvík.  

Po zmiešaní surovín s majonézou prebieha kontrola kvality, ktorá je nevyhnutným krokom na to, aby sa mohla treska začať napĺňať do obalov rôznych veľkostí. Celý unikátny proces výroby jednej šarže tresky v majonéze trvá 2 dni. „Dokopy vyrobíme mesačne viac ako 250 ton tresky v majonéze. Na jej výrobe sa v našom závode podieľa približne 20 zamestnancov,“ uzatvára Michal Britvík.

Skryť Vypnúť reklamu

Pod značkou PRETO Ryba Žilina nájdete dva produkty tresky v majonéze – Tresku Exklusiv prémiovej kvality, ktorá obsahuje 45-percentný podiel mäsa a štandardnú, „modrú“ tresku v majonéze. Jej plusom je aj to, že po vylepšení z konca minulého roka obsahuje namiesto bežne používaných zahusťovadiel zvýšený podiel zdravej zeleniny.

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  2. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  3. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  4. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť
  5. Ani najlepšia mama nevie, čo sa deje v tele jej dieťatka
  6. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije?
  7. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model
  8. Dôchodkové sporenie s rešpektom k budúcnosti
  9. Firmám sa vyplatí poznať uhlíkovú stopu vlastných výrobkov
  10. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
  1. Mačka, ktorá žerie ľudí, kakajúce polienko, pavúky na stromčeku
  2. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  3. Dopyt po bytoch stúpa, ponuka bytov sa neustále zmenšuje
  4. Tatranský buk je Stromom roka 2021
  5. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  6. BLACK FRIDAY: Nakupujte výhodne prírodné produkty
  7. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  8. Trojica prestížnych fotografov hovorí o svojich tajomstvách
  9. Spoločnosť v Lipt. Mikuláši dodáva námorný informačný systém
  10. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 28 086
  2. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 10 200
  3. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 6 563
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 5 200
  5. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 3 053
  6. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 2 506
  7. Obľúbená kozmetika, lieky a doplnky stravy so zľavou až 50% 2 373
  8. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 188
  9. TIP: Úspech zakódovaný v DNA? Potvrdil to zlatý hattrick 1 873
  10. Neapolu odpustíte chaos, decentné Sorrento je únikom do pohody 1 789

Blogy SME

  1. Michala Guľasová: Zdenka Wenzlová Švábeková - Hľadač šťastia - knižná recenzia
  2. Barbora Kujundžić: Výchova detí ako výstup na Mount Everest
  3. Rudolfa Vallová: COVID: u ľudí rastie vôľa žiť rovnako ako SMERu rastie vôľa vrátiť sa k moci
  4. Jozef Legény: Ponuka či pomoc, ktorú je potrebné odmietnuť (na túto infekciu panskej samovôle zomrú verejné financie)
  5. Marek Strapko: Boh nám dal rozum - za tento dar treba ďakovať!
  6. Štefan Vidlár: Ešče žijem, máme chleba
  7. Jana Hanuliaková: Poslali sme list všetkým primátorom a primátorkám okresných miest na Slovensku
  8. Štefan Vidlár: Záhorák šecko skúr ví... Druhý veseuý dzíl
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 8 240
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 208
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 178
  4. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 6 437
  5. Martin Greguš: Robert Fico a jeho 2 tváre... DNES: "Povinné očkovanie je nechutný fašistický nápad". Čo myslíte, čo "hovoril" SMER v roku 2014? 5 889
  6. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 035
  7. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 166
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 3 872
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Valentína Sedileková: Komentujete vzhľad druhých ľudí? Ubližujete im viac, ako si uvedomujete
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Vianočná výzdoba v kúpeľnom meste je len pre zraky niekoľkých kúpeľných hostí, ktorí si aj v čase lockdownu môžu užiť trochu inú atmosféru blížiacich sa sviatkov.


4 h

Výrobné družstvo Rajčanka zaniklo po roku 1989.


14 h
Tepličke nad Váhom na jeseň citeľne chýbal kapitán Lukáš Blaščík (vo výskoku).

"Sezóna sa ešte ani nezačala a už sme boli bez troch hráčov," hovorí tréner Michal Drahno.


26. nov

Štyri byty zostávajú neobývateľné.


26. nov

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Peter sa z tohto sveta rozhodol odísť dobrovoľne.


7 h

Pacienti sa cítia ako víťazi, že covid prežili nezaočkovaní. Nedochádza im, že ľudia čakajú na operácie, hovorí.


26. nov

Doteraz sme mali na pľúcnej ventilácii 19 pacientov. Neprežil nikto, hovorí Peter Kirschner, primár infekčného oddelenia.


26. nov

Internetovú kampaň podporili aj známe osobnosti slovenskej alternatívnej hudby.


26. nov

Blogy SME

  1. Michala Guľasová: Zdenka Wenzlová Švábeková - Hľadač šťastia - knižná recenzia
  2. Barbora Kujundžić: Výchova detí ako výstup na Mount Everest
  3. Rudolfa Vallová: COVID: u ľudí rastie vôľa žiť rovnako ako SMERu rastie vôľa vrátiť sa k moci
  4. Jozef Legény: Ponuka či pomoc, ktorú je potrebné odmietnuť (na túto infekciu panskej samovôle zomrú verejné financie)
  5. Marek Strapko: Boh nám dal rozum - za tento dar treba ďakovať!
  6. Štefan Vidlár: Ešče žijem, máme chleba
  7. Jana Hanuliaková: Poslali sme list všetkým primátorom a primátorkám okresných miest na Slovensku
  8. Štefan Vidlár: Záhorák šecko skúr ví... Druhý veseuý dzíl
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 8 240
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 208
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 178
  4. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 6 437
  5. Martin Greguš: Robert Fico a jeho 2 tváre... DNES: "Povinné očkovanie je nechutný fašistický nápad". Čo myslíte, čo "hovoril" SMER v roku 2014? 5 889
  6. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 035
  7. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 166
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 3 872
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Valentína Sedileková: Komentujete vzhľad druhých ľudí? Ubližujete im viac, ako si uvedomujete

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu