Sobota, 10. december, 2022 | Meniny má Radúz

Viete ako sa vyrába naša žilinská treska?

Už 62 rokov sa v našom meste rodí deň čo deň priam zľudovená delikatesa z tresky, majonézy a marinovanej zeleniny, ktorú obľubuje celé Slovensko. Jednoducho povedané - „treska“. Nahliadli sme do výrobného závodu a tu je niekoľko zaujímavostí, ktoré sme zistili.

Žilinská treska v majonéze sa vyrába z mäsa tresky aljašskej, ktorá sa loví štandardne v lokalite medzi severnou Áziou a Amerikou.

„Ako jediný výrobca u nás spolupracujeme priamo s významnými rybárskymi spoločnosťami, ktoré ryby spracúvajú výhradne na mori, hneď po výlove. Len tento spôsob zaručí kvalitu, ktorú vyžadujeme,“ hovorí generálny riaditeľ Ryba Žilina, Michal Britvík. Za zmienku stojí aj fakt, že Ryba Žilina je držiteľom certifikátu MSC. Tento certifikát potvrdzuje, že ryby použité v takto označených výrobkoch pochádzajú z trvalo udržateľného rybolovu. „To znamená, že dávame vo výrobe dôraz na spoluprácu s dodávateľmi, ktorí pristupujú s plným rešpektom i k životnému prostrediu, dodržiavajú výlovné kvóty a pomáhajú tak udržať stavy rýb na úrovni, ktorá je potrebná pre ich reprodukciu,“ dopĺňa Michal Britvík.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Treska prichádza do závodu najskôr v zamrznutých blokoch celých filiet mäsa. Po prirodzenom, postupnom rozmrazení prechádza mäso procesom varenia. Tu vstupuje do súhry chutí aj marinovaná zelenina. Uvarené mäso a zelenina sa postupne zmiešajú s majonézou, ktorú v žilinskom závode sami vyrábajú. Majonéza sa vyrába z kvalitného repkového oleja a vaječných žĺtkov. To sú samo o sebe suroviny, ktoré organizmu neškodia. Majú vysokú kalorickú hodnotu, rýchlo zasýtia a v prípade repkového oleja možno hovoriť aj o vyslovene pozitívnych účinkoch na zdravie.

„Tento olej je dobrým zdrojom omega-3 mastných kyselín, čo sú práve esenciálne zložky, ktoré obsahuje aj rybie mäso. Dá sa povedať, že spojenie repkového oleja a mäsa z tresky je výdatným zdrojom práve týchto esenciálnych mastných kyselín, ktoré pozitívne ovplyvňujú predovšetkým kardiovaskulárny systém,“ hodnotí generálny riaditeľ Ryby Žilina. Zvyšok majonézy tvoria okrem soli a octu na dochutenie aj bezlepkový, zemiakový škrob. To znamená, že sa žilinskej tresky nemusia obávať ani celiatici.

SkryťVypnúť reklamu

Ryba Žilina sa koncom roku 2015 rozhodla ako prvá spomedzi výrobcov tresky na Slovensku vrátiť k používaniu tradičného cukru v produkte namiesto umelých sladidiel. „V našej treske sme taktiež vymenili typické „éčko“, chemický konzervant benzoan sodný za prírodný konzervant  kyselinu mliečnu. Tá sa vyskytuje vo všetkých živých organizmoch, a preto je pokladaná za bezpečnú látku, ktorá prirodzene konzervuje potraviny,“ uvádza generálny riaditeľ M. Britvík.  

Po zmiešaní surovín s majonézou prebieha kontrola kvality, ktorá je nevyhnutným krokom na to, aby sa mohla treska začať napĺňať do obalov rôznych veľkostí. Celý unikátny proces výroby jednej šarže tresky v majonéze trvá 2 dni. „Dokopy vyrobíme mesačne viac ako 250 ton tresky v majonéze. Na jej výrobe sa v našom závode podieľa približne 20 zamestnancov,“ uzatvára Michal Britvík.

SkryťVypnúť reklamu

Pod značkou PRETO Ryba Žilina nájdete dva produkty tresky v majonéze – Tresku Exklusiv prémiovej kvality, ktorá obsahuje 45-percentný podiel mäsa a štandardnú, „modrú“ tresku v majonéze. Jej plusom je aj to, že po vylepšení z konca minulého roka obsahuje namiesto bežne používaných zahusťovadiel zvýšený podiel zdravej zeleniny.

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rodinná dovolenka: dvadsaťpäť hotelov v obľúbených letoviskách
  2. Vďaka kvalitným privátnym značkám na nákupoch zaručene ušetríte
  3. Nový spoločník v živote? Podporíte ním deti, ktoré to potrebujú
  4. Kapor a rezne vo sviatočnom menu? Poradíme, čo s použitým olejom
  5. Aby na Vianoce nič nechýbalo
  6. Nový vlakový cestovný poriadok z vášho regiónu v denníku SME
  7. Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2023: Keď história opäť ožíva
  8. Kríza ako odrazový mostík slovenských startupov
  1. Po čom túžia Slováci? Kupujeme, aby sme ušetrili aj sa potešili
  2. Spoločnosť Freshfields otvára nové Business Services Centre
  3. Rodinná dovolenka: dvadsaťpäť hotelov v obľúbených letoviskách
  4. Objavte miesto, kde v objatí troch riek vzniká výnimočné víno
  5. Auto na prenájom môže byť výhodné aj pre živnostníkov
  6. BILLA spolu so zákazníkmi pomôže aj pred Vianocami jednorodičom
  7. Plánujete budúci rok kúpu kosačky ?
  8. Vďaka kvalitným privátnym značkám na nákupoch zaručene ušetríte
  1. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás 15 691
  2. TRNKA: Esetov veľa nevznikne a ani ten jeden nemá Slovensko istý 5 934
  3. Nový vlakový cestovný poriadok z vášho regiónu v denníku SME 5 897
  4. Vyberte si knihy s príbehom. Čo sa oplatí čítať na Vianoce? 5 013
  5. Deti cestujú do exotiky zadarmo 4 288
  6. Predaj osobných automobilov Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s. 3 587
  7. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie 3 492
  8. Nový spoločník v živote? Podporíte ním deti, ktoré to potrebujú 3 347

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: Nočné zamyslenie sa
  2. Miroslav Iliaš: O vedeckej (ne)spolupráci s Ruskou federáciou
  3. Veronika Michalčíková: Zamkovskému vzali chatu, do Tatier sa už nikdy nevrátil
  4. Štefan Bukovan: Najnovšia a najvyššia na Kysuciach
  5. Soňa Bulbeck: V takýto smutný deň zomrel Lennon...
  6. Miroslav Zeman: Hľadáte lekára? Aj my. Už viac ako dvadsať rokov.
  7. Marek Mačuha: Vydierač Orbán - prečo mu neustúpiť
  8. Anna Miľanová: Ako denné a nočné svetlo... 2022
  1. Věra Tepličková: Ako som cestovala vlakom 15 597
  2. Věra Tepličková: K zubárovi lacnejšie, len keď si dáte vyšetriť pipíka 13 156
  3. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 8 102
  4. Post Bellum SK: Poprava sa konala 3. decembra 1952 v ranných hodinách 3 009
  5. Ján Valchár: Defekácia Putina a ruské nádielky Svätého Nikolaja 2 892
  6. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi I. 2 299
  7. Soňa Kallová: Slovenská pošta 1 858
  8. Ľudmila Križanovská: Ako Roman Mikulec urazil Romanu Tabák 1 769
  1. Monika Nagyova: Trapas na Bibliotéke
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 52. - Arktída - Expedícia na lodi Zaria do Sannikovovej zeme (1900 - 1902)
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  4. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  5. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  6. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  7. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

MY | TOP správy z regiónov

Prečítajte si výber TOP správ z regiónov.


6 h

Výber TOP športových správ z regiónov.


7 h

Nehody sa stali krátkom po sebe na Ulici 1. mája a Obchodnej ulici.


TASR 11 h
Zablokovaná cyklotrasa v Stráži.

Cyklotrasa sa nevie vymaniť z problémov.


14 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Obecný úrad našiel prázdny. Zamestnankyne po voľbách podali výpovede.


8 h

Úsek frekventovanej cesty, vedúcej aj Novohradom, pretína významný migračný koridor našej najväčšej šelmy.


8. dec

Pôvodcom svrabu je mikroskopický, maximálne pol milimetra veľký roztoč.


8. dec

Namiesto preloženia trate odporúčajú modernizáciu v súčasnom koridore.


16 h

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: Nočné zamyslenie sa
  2. Miroslav Iliaš: O vedeckej (ne)spolupráci s Ruskou federáciou
  3. Veronika Michalčíková: Zamkovskému vzali chatu, do Tatier sa už nikdy nevrátil
  4. Štefan Bukovan: Najnovšia a najvyššia na Kysuciach
  5. Soňa Bulbeck: V takýto smutný deň zomrel Lennon...
  6. Miroslav Zeman: Hľadáte lekára? Aj my. Už viac ako dvadsať rokov.
  7. Marek Mačuha: Vydierač Orbán - prečo mu neustúpiť
  8. Anna Miľanová: Ako denné a nočné svetlo... 2022
  1. Věra Tepličková: Ako som cestovala vlakom 15 597
  2. Věra Tepličková: K zubárovi lacnejšie, len keď si dáte vyšetriť pipíka 13 156
  3. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 8 102
  4. Post Bellum SK: Poprava sa konala 3. decembra 1952 v ranných hodinách 3 009
  5. Ján Valchár: Defekácia Putina a ruské nádielky Svätého Nikolaja 2 892
  6. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi I. 2 299
  7. Soňa Kallová: Slovenská pošta 1 858
  8. Ľudmila Križanovská: Ako Roman Mikulec urazil Romanu Tabák 1 769
  1. Monika Nagyova: Trapas na Bibliotéke
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 52. - Arktída - Expedícia na lodi Zaria do Sannikovovej zeme (1900 - 1902)
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  4. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  5. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  6. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  7. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu