Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Viete ako sa vyrába naša žilinská treska?

Už 62 rokov sa v našom meste rodí deň čo deň priam zľudovená delikatesa z tresky, majonézy a marinovanej zeleniny, ktorú obľubuje celé Slovensko. Jednoducho povedané - „treska“. Nahliadli sme do výrobného závodu a tu je niekoľko zaujímavostí, ktoré sme zistili.

Žilinská treska v majonéze sa vyrába z mäsa tresky aljašskej, ktorá sa loví štandardne v lokalite medzi severnou Áziou a Amerikou.

„Ako jediný výrobca u nás spolupracujeme priamo s významnými rybárskymi spoločnosťami, ktoré ryby spracúvajú výhradne na mori, hneď po výlove. Len tento spôsob zaručí kvalitu, ktorú vyžadujeme,“ hovorí generálny riaditeľ Ryba Žilina, Michal Britvík. Za zmienku stojí aj fakt, že Ryba Žilina je držiteľom certifikátu MSC. Tento certifikát potvrdzuje, že ryby použité v takto označených výrobkoch pochádzajú z trvalo udržateľného rybolovu. „To znamená, že dávame vo výrobe dôraz na spoluprácu s dodávateľmi, ktorí pristupujú s plným rešpektom i k životnému prostrediu, dodržiavajú výlovné kvóty a pomáhajú tak udržať stavy rýb na úrovni, ktorá je potrebná pre ich reprodukciu,“ dopĺňa Michal Britvík.

Skryť Vypnúť reklamu

Treska prichádza do závodu najskôr v zamrznutých blokoch celých filiet mäsa. Po prirodzenom, postupnom rozmrazení prechádza mäso procesom varenia. Tu vstupuje do súhry chutí aj marinovaná zelenina. Uvarené mäso a zelenina sa postupne zmiešajú s majonézou, ktorú v žilinskom závode sami vyrábajú. Majonéza sa vyrába z kvalitného repkového oleja a vaječných žĺtkov. To sú samo o sebe suroviny, ktoré organizmu neškodia. Majú vysokú kalorickú hodnotu, rýchlo zasýtia a v prípade repkového oleja možno hovoriť aj o vyslovene pozitívnych účinkoch na zdravie.

„Tento olej je dobrým zdrojom omega-3 mastných kyselín, čo sú práve esenciálne zložky, ktoré obsahuje aj rybie mäso. Dá sa povedať, že spojenie repkového oleja a mäsa z tresky je výdatným zdrojom práve týchto esenciálnych mastných kyselín, ktoré pozitívne ovplyvňujú predovšetkým kardiovaskulárny systém,“ hodnotí generálny riaditeľ Ryby Žilina. Zvyšok majonézy tvoria okrem soli a octu na dochutenie aj bezlepkový, zemiakový škrob. To znamená, že sa žilinskej tresky nemusia obávať ani celiatici.

Skryť Vypnúť reklamu

Ryba Žilina sa koncom roku 2015 rozhodla ako prvá spomedzi výrobcov tresky na Slovensku vrátiť k používaniu tradičného cukru v produkte namiesto umelých sladidiel. „V našej treske sme taktiež vymenili typické „éčko“, chemický konzervant benzoan sodný za prírodný konzervant  kyselinu mliečnu. Tá sa vyskytuje vo všetkých živých organizmoch, a preto je pokladaná za bezpečnú látku, ktorá prirodzene konzervuje potraviny,“ uvádza generálny riaditeľ M. Britvík.  

Po zmiešaní surovín s majonézou prebieha kontrola kvality, ktorá je nevyhnutným krokom na to, aby sa mohla treska začať napĺňať do obalov rôznych veľkostí. Celý unikátny proces výroby jednej šarže tresky v majonéze trvá 2 dni. „Dokopy vyrobíme mesačne viac ako 250 ton tresky v majonéze. Na jej výrobe sa v našom závode podieľa približne 20 zamestnancov,“ uzatvára Michal Britvík.

Skryť Vypnúť reklamu

Pod značkou PRETO Ryba Žilina nájdete dva produkty tresky v majonéze – Tresku Exklusiv prémiovej kvality, ktorá obsahuje 45-percentný podiel mäsa a štandardnú, „modrú“ tresku v majonéze. Jej plusom je aj to, že po vylepšení z konca minulého roka obsahuje namiesto bežne používaných zahusťovadiel zvýšený podiel zdravej zeleniny.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Budovanie zelenej značky
  5. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  6. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  10. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 39 753
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 23 748
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 16 208
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 239
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 800
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 689
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 594
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 490
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 468
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 343
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Ryba Žilina

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

13 h

Ďalší diel online diskusie vysielame LIVE vo štvrtok o 11:00 hod na našom Facebooku.

16 h
Kapitán Strečna Jakub Beháň v zápase proti Višňovému (2:3). Trio bratov Beháňovcov nastrieľalo z dvadsiatich gólov FK Strečno v jesennej časti viac ako polovicu. Spomínaný Jakub ich dal päť, rovnako aj Marek. Tretí Patrik strelil jeden.

Futbalistom z obce na Váhu patrí až jedenáste miesto.

16 h

Uplynulý týždeň priniesol opäť zaujímavé udalosti.

25. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

24. jan

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

18 h

Miera pozitívnych testov v krajskom meste dosiahla 1,15 percenta.

23 h

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

13 h

Už ste čítali?