Streda, 25. november, 2020 | Meniny má KatarínaKrížovkyKrížovky
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Na kus reči o našom žilinskom „národnom poklade“

Ktorá pochúťka má nálepku čisto slovenská? Keď si na chvíľu odmyslíte bryndzové halušky, hneď vám to napadne. No predsa treska s rožkom.

Vedeli ste o tom, že táto, už priam zľudovená delikatesa z tresky, majonézy a marinovanej zeleniny sa u nás v Žiline vyrába už viac ako 60 rokov? Ruku na srdce, kto z nás si na nej aspoň z času na čas nepochutná? Nielen o treske sme sa porozprávali s Michalom Britvíkom, generálnym riaditeľom Ryby Žilina, ktorá prevádzkuje už od roku 1924 najdlhšie nepretržite fungujúci závod na spracovanie rýb na Slovensku.

Michal, ako a kedy vlastne treska na Slovensko dorazila?

- Toto jedlo vyrobil po prvýkrát v roku 1954 bratislavský kuchár Július Boško. Vtedy malo ešte prívlastok treska v remuláde. Zaujímavosťou je, že treska bola doménou vždy len Slovákov. V Čechách neprerazila. Vo väčšej miere sa dostala len po Ostravu, kde pracovalo veľa baníkov zo Slovenska.

Skryť Vypnúť reklamu

Odkiaľ pochádza treska do „tresky“?

- Naša „Treska slovenská“ sa vyrába z mäsa tresky aljašskej, ktorá sa loví štandardne v lokalite medzi severnou Áziou a Amerikou. Ako jediný výrobca u nás spolupracujeme priamo s významnými rybárskymi spoločnosťami, ktoré ryby spracúvajú výhradne na mori, hneď po výlove. Len tento spôsob zaručí kvalitu, ktorú vyžadujeme.

Prečo by ste odporučili tresku z Ryby Žilina napríklad aj ženám a deťom?

- Biele mäso rýb žijúcich v chladných moriach je bohaté na vitamíny a omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú priaznivý vplyv na činnosť srdca, podporujú imunitu a napomáhajú aj psychickej pohode. Naša Treska Exklusiv obsahuje tohto rybieho mäsa až 45 %. Výborným zdrojom esenciálnych mastných kyselín je aj repkový olej, ktorý používame na výrobu našej vlastnej  majonézy. Naša treska neobsahuje lepok, nezdravé umelé sladidlá a výrazne sme v nej zredukovali chemické konzervanty. Veľkým plusom našej štandardnej, „modrej“ tresky je aj to, že sme v nej zvýšili podiel zdravej zeleniny na úkor bežne používaných zahusťovadiel, ktoré sme zo zloženia úplne vylúčili.

Skryť Vypnúť reklamu

Treska je jedlo tradičné. Akú máte víziu s touto špecialitou do budúcnosti?

- Je našou prioritou udržať kvalitu a chuť tresky takú, na akú sú Slováci u Ryby Žilina zvyknutí. Tiež však sledujeme vývoj trendov v potravinárstve a aj naďalej chceme našu tresku a ďalšie rybie špeciality posúvať smerom k ešte viac zdravším produktom.

A na záver osobnejšia otázka. Keď vidíte denno-denne toľko rýb, dokážete si ešte stále ryby vychutnať?

- Áno, popravde som prišiel rybám na chuť až vďaka mojej práci. Vždy, keď mi to povinnosti dovolia, sa osobne zúčastňujem degustácií našich výrobkov. Som aj pravidelným zákazníkom nášho Treska baru, kde ma už dievčatá tak poznajú, že vždy presne vedia, čo si dám. Na druhej strane, doma si viem ryby vychutnať úplne inak. Moje baby (manželka a dcéra) ryby milujú. Manželka, ktorá je aj výborná kuchárka, pre nás často pripravuje jedlá z našej mrazenej tresky, lososa či tilapie. Takto mi ryby chutia najviac.

Skryť Vypnúť reklamu

Viac o kvalitných rybích špecialitách nájdete na www.rybazilina.sk

 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  2. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  3. Táto pomôcka zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  4. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  5. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  6. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  7. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  8. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  9. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  10. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  1. Nová služba v Pezinku – bezplatný zber elektroodpadu
  2. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  3. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  5. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  6. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  7. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  8. Budúcnosť M&A v Európe
  9. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  10. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 24 056
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 23 592
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 12 666
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 11 211
  5. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 611
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 587
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 173
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 927
  9. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 848
  10. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 7 716
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Ryba Žilina

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Traja turisti zablúdili v Malej Fatre

Stratení turisti neutrpeli zranenia.

VII. ročník Kolokvia turistických informačných centier Slovenskej republiky

Kvôli opatreniam súvisiacim s pandémiou COVID-19 sa kolokvium konalo formou moderovaných rozhovorov s odborníkmi z praxe, ktoré sprístupnili na internete.

VIDEO: Žilina ide do veľkého europrojektu. Do ekológie investuje 1,3 milióna eur

O adaptácii Žiliny na zmenu klímy diskutoval aj primátor mesta.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pri inštalácii vianočnej výzdoby v Mlynoch prišiel mladý muž o nohu

Pracovník spadol z výšky približne 20 metrov. Utrpel množstvo zranení.

FOTO: Po obrovských tolstolobikoch prišli na rad skutoční králi priehrady Ružiná

Vo vodnom diele Ružiná prebieha už štvrtý deň záchranný odlov rýb.

Demänovská dolina už nevládze, na petíciu nie je neskoro

Nestíha elektrika, už ani zdroje pitnej vody.

Tragická nehoda na R1: Vodiča († 52) vymrštilo z auta

Nehoda sa stala na diaľničnom úseku medzi Zvolenom a Žiarom.

Už ste čítali?