Utorok, 13. apríl, 2021 | Meniny má AlešKrížovkyKrížovky
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Na kus reči o našom žilinskom „národnom poklade“

Ktorá pochúťka má nálepku čisto slovenská? Keď si na chvíľu odmyslíte bryndzové halušky, hneď vám to napadne. No predsa treska s rožkom.

Vedeli ste o tom, že táto, už priam zľudovená delikatesa z tresky, majonézy a marinovanej zeleniny sa u nás v Žiline vyrába už viac ako 60 rokov? Ruku na srdce, kto z nás si na nej aspoň z času na čas nepochutná? Nielen o treske sme sa porozprávali s Michalom Britvíkom, generálnym riaditeľom Ryby Žilina, ktorá prevádzkuje už od roku 1924 najdlhšie nepretržite fungujúci závod na spracovanie rýb na Slovensku.

Michal, ako a kedy vlastne treska na Slovensko dorazila?

- Toto jedlo vyrobil po prvýkrát v roku 1954 bratislavský kuchár Július Boško. Vtedy malo ešte prívlastok treska v remuláde. Zaujímavosťou je, že treska bola doménou vždy len Slovákov. V Čechách neprerazila. Vo väčšej miere sa dostala len po Ostravu, kde pracovalo veľa baníkov zo Slovenska.

Skryť Vypnúť reklamu

Odkiaľ pochádza treska do „tresky“?

- Naša „Treska slovenská“ sa vyrába z mäsa tresky aljašskej, ktorá sa loví štandardne v lokalite medzi severnou Áziou a Amerikou. Ako jediný výrobca u nás spolupracujeme priamo s významnými rybárskymi spoločnosťami, ktoré ryby spracúvajú výhradne na mori, hneď po výlove. Len tento spôsob zaručí kvalitu, ktorú vyžadujeme.

Prečo by ste odporučili tresku z Ryby Žilina napríklad aj ženám a deťom?

- Biele mäso rýb žijúcich v chladných moriach je bohaté na vitamíny a omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú priaznivý vplyv na činnosť srdca, podporujú imunitu a napomáhajú aj psychickej pohode. Naša Treska Exklusiv obsahuje tohto rybieho mäsa až 45 %. Výborným zdrojom esenciálnych mastných kyselín je aj repkový olej, ktorý používame na výrobu našej vlastnej  majonézy. Naša treska neobsahuje lepok, nezdravé umelé sladidlá a výrazne sme v nej zredukovali chemické konzervanty. Veľkým plusom našej štandardnej, „modrej“ tresky je aj to, že sme v nej zvýšili podiel zdravej zeleniny na úkor bežne používaných zahusťovadiel, ktoré sme zo zloženia úplne vylúčili.

Skryť Vypnúť reklamu

Treska je jedlo tradičné. Akú máte víziu s touto špecialitou do budúcnosti?

- Je našou prioritou udržať kvalitu a chuť tresky takú, na akú sú Slováci u Ryby Žilina zvyknutí. Tiež však sledujeme vývoj trendov v potravinárstve a aj naďalej chceme našu tresku a ďalšie rybie špeciality posúvať smerom k ešte viac zdravším produktom.

A na záver osobnejšia otázka. Keď vidíte denno-denne toľko rýb, dokážete si ešte stále ryby vychutnať?

- Áno, popravde som prišiel rybám na chuť až vďaka mojej práci. Vždy, keď mi to povinnosti dovolia, sa osobne zúčastňujem degustácií našich výrobkov. Som aj pravidelným zákazníkom nášho Treska baru, kde ma už dievčatá tak poznajú, že vždy presne vedia, čo si dám. Na druhej strane, doma si viem ryby vychutnať úplne inak. Moje baby (manželka a dcéra) ryby milujú. Manželka, ktorá je aj výborná kuchárka, pre nás často pripravuje jedlá z našej mrazenej tresky, lososa či tilapie. Takto mi ryby chutia najviac.

Skryť Vypnúť reklamu

Viac o kvalitných rybích špecialitách nájdete na www.rybazilina.sk

 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič
  2. Poznáme finalistov Office roka 2020
  3. V blízkosti Prezidentského paláca je na predaj 37 apartmánov
  4. Kedysi rádio, dnes mozog auta. Poznáte históriu infotainmentu?
  5. Vlastný zlatý poklad môže byť dobrou ochranou pred infláciou
  6. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  7. Neviete kam tento rok na bezpečnú dovolenku k moru?
  8. Kia prechádza transformáciou, vo vrecku má aj Guinnessov rekord
  9. Prešovská spoločnosť MAXECO sa presadila na medzinárodnom trhu
  10. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest
  1. Poznáme finalistov Office roka 2020
  2. Neviete kam tento rok na bezpečnú dovolenku k moru?
  3. Jar je vo vzduchu. Alergie tiež
  4. Kia prechádza transformáciou, vo vrecku má aj Guinnessov rekord
  5. SodaStream na Slovensku predstavuje príchute nápojov od PEPSI
  6. V blízkosti Prezidentského paláca je na predaj 37 apartmánov
  7. Bratia Žampovci majú za sebou veľmi úspešnú lyžiarsku sezónu
  8. Biobavlnu nahradila viskóza
  9. Kedysi rádio, dnes mozog auta. Poznáte históriu infotainmentu?
  10. Prešovská spoločnosť MAXECO sa presadila na medzinárodnom trhu
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 53 732
  2. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 25 847
  3. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 21 944
  4. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 18 398
  5. Ako zasiahnu zmeny vo svete pneumatík bežných vodičov? 17 199
  6. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 13 113
  7. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 10 235
  8. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 10 156
  9. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 9 303
  10. Pomoc z prírody pri infekcii covid-19 8 615
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Ryba Žilina

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Vlci hrali výborne počas celého stretnutia.

15 h
NANO rúška z nitrianskej firmy.

Inovatívna textília zabraňuje prenikaniu mikroorganizmov, zachytáva aj vírus SARS-CoV-2.

11. apr

Diskusiu vysielame v stredu 14. apríla od 10. hodiny.

9. apr
Marek Hovorka v žilinskom drese.

Rodák z Dubnice bol najproduktívnejším hráčom Vlkov v bronzovej sezóne 2016/2017 (74 bodov - 28 gólov plus 46 asistencií).

12. apr

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Žilinčanom bude k dispozícii už len 12 mobilných odberných miest.

11. apr

Prinášame prehľad výsledkov z jednotlivých obcí na hornej Nitre. Viaceré z nich opäť nezaznamenali žiadnych pozitívnych.

21 h

Za frontom k nám začne prúdiť studený, pôvodom arktický vzduch, pričom bude aj veterno a veľmi chladno, ojedinele až rekordne.

11. apr

Zaistili tisícky dávok marihuany.

21 h

Už ste čítali?