Štvrtok, 20. september, 2018 | Meniny má Ľuboslav(a)

Slovenskí kuchári očarili porotu dezertom v kvetináči

Dvaja kuchári, Žilinčan Michal Milec a Karol Sklenár z Liptovského Mikuláša, si z medzinárodnej kuchárskej súťaže priniesli zlato.

Víťazná dvojica a ich unikátny dezert - Michal Milec (vľavo) a Karol Sklenár (vpravo). (Zdroj: ARCHÍV MM)

ŽILINA. Žilinčan Michal Milec sa zo Slnečného pobrežia v Bulharsku vrátil domov so zlatou medailou. V tíme s Karolom Sklenárom predviedli porote jedinečné päťchodové menu. Súťaže Balkan Culinary Competition 2016 v rezorte Fort Noks sa zúčastnilo viac ako tristo kuchárov z trinástich krajín – Bulharsko, Srbsko, Taliansko, Rumunsko, Južná Kórea, Izrael, Chorvátsko, Macedónsko, Japonsko, Veľká Británia, Slovinsko, Nemecko a Slovenská republika. 


Slováci na víťaznej vlne

Zo Slovenska na súťaž vycestovalo sedem kuchárov združených v Culinary Team Slovakia (Kuchári bez hraníc). V kategórii päťchodového menu sa okrem spomínanej dvojice predviedli aj Dominik Marton a Alexander Koóš, ktorý obsadili druhú priečku. Slovákom sa darilo aj v súťažnej kategórií „Black box“, kde zlatú medailu získali Karol Sklenár a Alexander Koóš. V kategórii „Black box za použitia dvoch národných surovín“ získal Alexander Koóš bronz. „Samozrejme, že každé víťazstvo poteší, ale pre mňa je podstatnejšia kuchárska pokora, či už sú súťažiaci kuchári lepší alebo horší, podstata všetkého by mala byť jeden druhého niečo naučiť a ctiť si prácu druhého, a to sa nám podarilo,“ povedal Karol Sklenár. 

Článok pokračuje pod video reklamou


Dezert v kvetináči

Karol Sklenár a Michal Milec zaujali porotu predjedlom v podobe creme brulee z kačacej pečene s fialkovým cukrom, mini burger, šalátik z mikrobyliniek. 
Ako polievku pripravili krém zo zaúdenej šošovice a zemiakov, petržlenový kaviár, slaninovú penu, lifizovanú bravčovú kožu. 

Ako šalát podávali špongiu z medvedieho cesnaku, lístky červenej repy, krém z kozieho syra, limetový vinagret, mandľový prach. 
Ako hlavné jedlo pripravila slovenská dvojica bravčovú panenku ako sous vide v petržlenovej kruste, smrčkové krémové krupoto, zeleninový tartar, kapustovú redukciu, karfiolový krém zo šafranom. 
Porotu najviac zaujal ich netradičný dezert – čokoládovo-lieskovcová jedlá hlina, jedlé kvety, černica, zmrzlina zo sladkých zemiakov, marcipánová mrkva a špargľa. 

 

Kuchári okrem ceny absolútneho víťaza získali aj stáž v Culinary Arts Institute vo Varne a účasť na kulinárskom kongrese v španielskom San Sebastiane, kde sa stretnú s viacerými držiteľmi Michelinovskej hviezdy zo Španielska, Brazílie, Austrálie, Japonska, či Maďarska. 
„Som rád, že sme boli súčasťou tejto súťaže. Hlavná cena nás veľmi potešila. Stáž a kongres budú určite skvelou skúsenosťou,“ povedal Žilinčan Michal Milec. 
 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  2. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  3. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  4. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  5. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  6. Najužitočnejšia appka
  7. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  8. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  9. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  10. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  1. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  2. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  3. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  4. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  5. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  6. Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár
  7. Dexis Slovakia má nového generálneho riaditeľa
  8. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  9. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  10. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  1. Najužitočnejšia appka 16 188
  2. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 14 405
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 13 706
  4. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 13 407
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 671
  6. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 333
  7. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 7 182
  8. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 067
  9. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 4 275
  10. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu 2 401

Hlavné správy z MY Žilina

Trať v Porúbke bude cez víkend patriť motorkárom

Obľúbené podujatie sa uskutoční pri Žiline už po šiesty raz.

Kedy ste boli naposledy u zubára?

Veľa odpovedí má často rovnaký obsah. Aspoň desať rokov, po maturite alebo ako dieťa na základnej škole ešte v časoch pred osemdesiatym deviatym...

Kam za športom: Hokejisti privítajú "baranov", florbalisti zase rivalov z Oravy

V Bytči sa nedeľu odohrá boj o vedúcu priečku futbalovej tabuľky V. ligy.

Kontroverzné stĺpiky v žilinskej pešej zóne sú čierna stavba

Obyvatelia z centra Žiliny sa kvôli svojim podozreniam obrátili na Štátny stavebný dohľad.

Mikšovský most uzavreli, majiteľ opravu neplánuje

Cez lávku medzi Predmierom a Mikšovou prechádzajú ľudia aj naďalej.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V nemocnici zomrela od smädu. Nemala ani sedem rokov

Prípad Niny Chuchelovej rieši už aj Generálna prokuratúra.

Video ukazuje, ako robotníci plašili a trápili zvieratá v bojnickej ZOO

Kompetentní zo vzniknutej situácie vyvodia dôsledky.

Ľudí znepokojujú nočné prelety vrtuľníkov

Obyvatelia zaregistrovali nočné prelety vrtuľníkov. Nevedia o čo ide. Vrtuľníky lietajú z neďalekého letiska pri Žiline.

Pripravte sa na desaťdňové obmedzenia na frekventovanej ceste

Už od zajtra rátajte s dopravnými obmedzeniami, úsek medzi Bernolákovom a Ivankou pri Dunaji budú opravovať.

Vybrali SME

Už ste čítali?