Sobota, 16. február, 2019 | Meniny má Ida, Liana

Slovenskí kuchári očarili porotu dezertom v kvetináči

Dvaja kuchári, Žilinčan Michal Milec a Karol Sklenár z Liptovského Mikuláša, si z medzinárodnej kuchárskej súťaže priniesli zlato.

Víťazná dvojica a ich unikátny dezert - Michal Milec (vľavo) a Karol Sklenár (vpravo). Víťazná dvojica a ich unikátny dezert - Michal Milec (vľavo) a Karol Sklenár (vpravo). (Zdroj: ARCHÍV MM)

ŽILINA. Žilinčan Michal Milec sa zo Slnečného pobrežia v Bulharsku vrátil domov so zlatou medailou. V tíme s Karolom Sklenárom predviedli porote jedinečné päťchodové menu. Súťaže Balkan Culinary Competition 2016 v rezorte Fort Noks sa zúčastnilo viac ako tristo kuchárov z trinástich krajín – Bulharsko, Srbsko, Taliansko, Rumunsko, Južná Kórea, Izrael, Chorvátsko, Macedónsko, Japonsko, Veľká Británia, Slovinsko, Nemecko a Slovenská republika. 


Slováci na víťaznej vlne

Zo Slovenska na súťaž vycestovalo sedem kuchárov združených v Culinary Team Slovakia (Kuchári bez hraníc). V kategórii päťchodového menu sa okrem spomínanej dvojice predviedli aj Dominik Marton a Alexander Koóš, ktorý obsadili druhú priečku. Slovákom sa darilo aj v súťažnej kategórií „Black box“, kde zlatú medailu získali Karol Sklenár a Alexander Koóš. V kategórii „Black box za použitia dvoch národných surovín“ získal Alexander Koóš bronz. „Samozrejme, že každé víťazstvo poteší, ale pre mňa je podstatnejšia kuchárska pokora, či už sú súťažiaci kuchári lepší alebo horší, podstata všetkého by mala byť jeden druhého niečo naučiť a ctiť si prácu druhého, a to sa nám podarilo,“ povedal Karol Sklenár. 


Dezert v kvetináči

Karol Sklenár a Michal Milec zaujali porotu predjedlom v podobe creme brulee z kačacej pečene s fialkovým cukrom, mini burger, šalátik z mikrobyliniek. 
Ako polievku pripravili krém zo zaúdenej šošovice a zemiakov, petržlenový kaviár, slaninovú penu, lifizovanú bravčovú kožu. 

Ako šalát podávali špongiu z medvedieho cesnaku, lístky červenej repy, krém z kozieho syra, limetový vinagret, mandľový prach. 
Ako hlavné jedlo pripravila slovenská dvojica bravčovú panenku ako sous vide v petržlenovej kruste, smrčkové krémové krupoto, zeleninový tartar, kapustovú redukciu, karfiolový krém zo šafranom. 
Porotu najviac zaujal ich netradičný dezert – čokoládovo-lieskovcová jedlá hlina, jedlé kvety, černica, zmrzlina zo sladkých zemiakov, marcipánová mrkva a špargľa. 

 

Kuchári okrem ceny absolútneho víťaza získali aj stáž v Culinary Arts Institute vo Varne a účasť na kulinárskom kongrese v španielskom San Sebastiane, kde sa stretnú s viacerými držiteľmi Michelinovskej hviezdy zo Španielska, Brazílie, Austrálie, Japonska, či Maďarska. 
„Som rád, že sme boli súčasťou tejto súťaže. Hlavná cena nás veľmi potešila. Stáž a kongres budú určite skvelou skúsenosťou,“ povedal Žilinčan Michal Milec. 
 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  4. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 19 143
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 12 329
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 8 967
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 339
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 6 301
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 927
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 615
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 183
  9. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 038
  10. Sedem mýtov o stavebnom sporení 3 805

Hlavné správy z MY Žilina

Šošoni odštartovali jar remízou s majstrom

Góly videli diváci až v druhom polčase.

Prvý jarný gól Žiliny strelil Ivan Diaz.

Karatistka Hrnková v Dánsku siahala na medailu

Slovenská výprava dovedna získala šesť medailí.

Reprezentantka Sarah Hrnková a tréner Ján Novosad.
Tu sídli Červený kríž aj dnes.

Vlci zvládli súboj proti Budapešti

Rozhodujúci gól zaznamenal Podešva.

V nedeľu cestujú Vlci do Nitry. (Ilustračné foto)

Bez prehry mieria za majstrovským titulom

Žilinčanky sa netaja ambíciou vyhrať futsalovú ligu.

Žilinčanky vo futsalovej lige valcujú súperky.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nitra strelila rekord, ale Stavjaňa zúril: Posadil by som 18 hráčov

Mali ťažkého Valentína? Hokejisti Nitry 202. gólom v základnej časti vypísali nové maximum svojej 94-ročnej histórie, lenže zo šatne drnčal krik.

Čadcu fotí, akoby bola metropolou, pozrite si fotogalériu

Jaroslav Cabadaj fotografiou mení priemerné mesto na príťažlivú lokalitu.

Pre bytovky chceli v časti Prievidze vyrúbať les

Investor chcel postaviť v Prievidzi nové bytovky. Tým by však musel ustúpiť les. Miestni sa zomkli a proti tomuto zámeru zabojovali.

Turistická atrakcia v Kamenáči zatiaľ čaká na dohodu i výzvu

O zaujímavom projekte móla nad rybníkom v Kamennom Mlyne 
s vodnou záhradou sme informovali ešte pred rokom.

Vybrali SME

Už ste čítali?