Sobota, 17. november, 2018 | Meniny má Klaudia

Slovenskí kuchári očarili porotu dezertom v kvetináči

Dvaja kuchári, Žilinčan Michal Milec a Karol Sklenár z Liptovského Mikuláša, si z medzinárodnej kuchárskej súťaže priniesli zlato.

Víťazná dvojica a ich unikátny dezert - Michal Milec (vľavo) a Karol Sklenár (vpravo). (Zdroj: ARCHÍV MM)

ŽILINA. Žilinčan Michal Milec sa zo Slnečného pobrežia v Bulharsku vrátil domov so zlatou medailou. V tíme s Karolom Sklenárom predviedli porote jedinečné päťchodové menu. Súťaže Balkan Culinary Competition 2016 v rezorte Fort Noks sa zúčastnilo viac ako tristo kuchárov z trinástich krajín – Bulharsko, Srbsko, Taliansko, Rumunsko, Južná Kórea, Izrael, Chorvátsko, Macedónsko, Japonsko, Veľká Británia, Slovinsko, Nemecko a Slovenská republika. 


Slováci na víťaznej vlne

Zo Slovenska na súťaž vycestovalo sedem kuchárov združených v Culinary Team Slovakia (Kuchári bez hraníc). V kategórii päťchodového menu sa okrem spomínanej dvojice predviedli aj Dominik Marton a Alexander Koóš, ktorý obsadili druhú priečku. Slovákom sa darilo aj v súťažnej kategórií „Black box“, kde zlatú medailu získali Karol Sklenár a Alexander Koóš. V kategórii „Black box za použitia dvoch národných surovín“ získal Alexander Koóš bronz. „Samozrejme, že každé víťazstvo poteší, ale pre mňa je podstatnejšia kuchárska pokora, či už sú súťažiaci kuchári lepší alebo horší, podstata všetkého by mala byť jeden druhého niečo naučiť a ctiť si prácu druhého, a to sa nám podarilo,“ povedal Karol Sklenár. 

Článok pokračuje pod video reklamou


Dezert v kvetináči

Karol Sklenár a Michal Milec zaujali porotu predjedlom v podobe creme brulee z kačacej pečene s fialkovým cukrom, mini burger, šalátik z mikrobyliniek. 
Ako polievku pripravili krém zo zaúdenej šošovice a zemiakov, petržlenový kaviár, slaninovú penu, lifizovanú bravčovú kožu. 

Ako šalát podávali špongiu z medvedieho cesnaku, lístky červenej repy, krém z kozieho syra, limetový vinagret, mandľový prach. 
Ako hlavné jedlo pripravila slovenská dvojica bravčovú panenku ako sous vide v petržlenovej kruste, smrčkové krémové krupoto, zeleninový tartar, kapustovú redukciu, karfiolový krém zo šafranom. 
Porotu najviac zaujal ich netradičný dezert – čokoládovo-lieskovcová jedlá hlina, jedlé kvety, černica, zmrzlina zo sladkých zemiakov, marcipánová mrkva a špargľa. 

 

Kuchári okrem ceny absolútneho víťaza získali aj stáž v Culinary Arts Institute vo Varne a účasť na kulinárskom kongrese v španielskom San Sebastiane, kde sa stretnú s viacerými držiteľmi Michelinovskej hviezdy zo Španielska, Brazílie, Austrálie, Japonska, či Maďarska. 
„Som rád, že sme boli súčasťou tejto súťaže. Hlavná cena nás veľmi potešila. Stáž a kongres budú určite skvelou skúsenosťou,“ povedal Žilinčan Michal Milec. 
 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  2. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  3. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  5. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  6. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými
  7. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?
  8. EY Podnikateľ roka: hľadáme slovenské príbehy!
  9. Platíte si poistenie domova zbytočne?
  10. Volkswagen T-Cross má z každého niečo
  1. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  2. 4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť
  3. Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva
  4. XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry
  5. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  7. Sieť prevádzok Stop Shop obchodov má už 80 pobočiek
  8. Rozdiel medzi Dič a Ič dph
  9. Ekonomická diplomacia Indonézie
  10. Ako si vieme zabezpečiť štedrý a spokojný dôchodok?
  1. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 34 368
  2. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 26 501
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne? 19 555
  4. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 10 624
  5. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 9 057
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 7 396
  7. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 5 208
  8. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 3 447
  9. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 3 359
  10. Volkswagen T-Cross má z každého niečo 3 322

Hlavné správy z MY Žilina

V Žiline opäť rozdali symbolické šeky

V tomto ročníku vyzbierali sumu 312.723 eur a odovzdali v stredu v Žiline predstavitelia nadácie Spoločne pre región.

Zvolen rozhodol o svojom víťazstve už v prvej tretine

Brankár Fučík zaznamenal premiéru ako zo zlého sna.

Sviečky, kľúče, krv. Žilinčania sa stretli v predvečer 17. novembra

Na pochod prišli študenti, starší ľudia aj rodiny s deťmi v kočíkoch.

Na miesto dopravnej nehody priletel záchranársky vrtuľník

Leteckí záchranári dnes zasahovali pri vážnej dopravnej nehode.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Minerálne pramene pri Trenčíne sú znečistené

Hygienici našli vo vodách dvoch kyseliek z okolia Trenčína fekálne baktérie.

Krásy Slovenska pokrstili Slovensko z neba. Pozrite si unikátne zábery

Autorom je banskobystrický pilot, fotograf a vydavateľ Milan Paprčka.

Kauza Mariatchi sa ďalej naťahuje, pojednávanie znova odročili

Nepojednávalo sa z vážneho dôvodu, oznámila ho zastupujúca sudkyňa.

Do nemocnice sa dostal vodič s policajným doprovodom

Vodič z Mikušoviec prekročil na diaľnici rýchlosť. Na reakciu polície určite dlho nezabudne.

Vybrali SME

Už ste čítali?