Sobota, 22. september, 2018 | Meniny má Móric

Slovenskí kuchári očarili porotu dezertom v kvetináči

Dvaja kuchári, Žilinčan Michal Milec a Karol Sklenár z Liptovského Mikuláša, si z medzinárodnej kuchárskej súťaže priniesli zlato.

Víťazná dvojica a ich unikátny dezert - Michal Milec (vľavo) a Karol Sklenár (vpravo). (Zdroj: ARCHÍV MM)

ŽILINA. Žilinčan Michal Milec sa zo Slnečného pobrežia v Bulharsku vrátil domov so zlatou medailou. V tíme s Karolom Sklenárom predviedli porote jedinečné päťchodové menu. Súťaže Balkan Culinary Competition 2016 v rezorte Fort Noks sa zúčastnilo viac ako tristo kuchárov z trinástich krajín – Bulharsko, Srbsko, Taliansko, Rumunsko, Južná Kórea, Izrael, Chorvátsko, Macedónsko, Japonsko, Veľká Británia, Slovinsko, Nemecko a Slovenská republika. 


Slováci na víťaznej vlne

Zo Slovenska na súťaž vycestovalo sedem kuchárov združených v Culinary Team Slovakia (Kuchári bez hraníc). V kategórii päťchodového menu sa okrem spomínanej dvojice predviedli aj Dominik Marton a Alexander Koóš, ktorý obsadili druhú priečku. Slovákom sa darilo aj v súťažnej kategórií „Black box“, kde zlatú medailu získali Karol Sklenár a Alexander Koóš. V kategórii „Black box za použitia dvoch národných surovín“ získal Alexander Koóš bronz. „Samozrejme, že každé víťazstvo poteší, ale pre mňa je podstatnejšia kuchárska pokora, či už sú súťažiaci kuchári lepší alebo horší, podstata všetkého by mala byť jeden druhého niečo naučiť a ctiť si prácu druhého, a to sa nám podarilo,“ povedal Karol Sklenár. 

Článok pokračuje pod video reklamou


Dezert v kvetináči

Karol Sklenár a Michal Milec zaujali porotu predjedlom v podobe creme brulee z kačacej pečene s fialkovým cukrom, mini burger, šalátik z mikrobyliniek. 
Ako polievku pripravili krém zo zaúdenej šošovice a zemiakov, petržlenový kaviár, slaninovú penu, lifizovanú bravčovú kožu. 

Ako šalát podávali špongiu z medvedieho cesnaku, lístky červenej repy, krém z kozieho syra, limetový vinagret, mandľový prach. 
Ako hlavné jedlo pripravila slovenská dvojica bravčovú panenku ako sous vide v petržlenovej kruste, smrčkové krémové krupoto, zeleninový tartar, kapustovú redukciu, karfiolový krém zo šafranom. 
Porotu najviac zaujal ich netradičný dezert – čokoládovo-lieskovcová jedlá hlina, jedlé kvety, černica, zmrzlina zo sladkých zemiakov, marcipánová mrkva a špargľa. 

 

Kuchári okrem ceny absolútneho víťaza získali aj stáž v Culinary Arts Institute vo Varne a účasť na kulinárskom kongrese v španielskom San Sebastiane, kde sa stretnú s viacerými držiteľmi Michelinovskej hviezdy zo Španielska, Brazílie, Austrálie, Japonska, či Maďarska. 
„Som rád, že sme boli súčasťou tejto súťaže. Hlavná cena nás veľmi potešila. Stáž a kongres budú určite skvelou skúsenosťou,“ povedal Žilinčan Michal Milec. 
 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  5. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  6. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  7. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  9. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  10. Najužitočnejšia appka
  1. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  2. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  6. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  7. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  8. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  9. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  1. Najužitočnejšia appka 17 065
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 16 285
  3. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 984
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 596
  5. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 7 249
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 363
  7. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 6 069
  8. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 5 419
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 3 602
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 2 981

Hlavné správy z MY Žilina

Hokejisti prehrali aj v Poprade

Vo štvrtom kole sa predstavili Žilinčania na ľade Popradu.

Nové dresy pokrstili víťazstvom

Žilinskí florbalisti privítali v piatok bronzový tím minulého ročníka.

V Žiline sa swapovalo. Na výmenu oblečenia prišlo 350 ľudí

Žilinčania priniesli asi päťkrát toľko oblečenia, ako si odniesli.

Hokejisti prehrali aj v Poprade

Vo štvrtom kole sa predstavili Žilinčania na ľade Popradu.

Víkend prinesie silné ochladenie, vietor i dážď

Zdá sa, že krátkym rukávom aspoň na nejaký čas odzvonilo.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pezinské vinobranie narušila víchrica, pomáhali aj hasiči

Popadané stromy, zdemolované stánky či prevrátené smetiaky.

Víkend prinesie silné ochladenie, vietor i dážď

Zdá sa, že krátkym rukávom aspoň na nejaký čas odzvonilo.

Pripravte sa na zdržanie, v sobotu začnú opravovať diaľnicu D2

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude v nasledujúcich dňoch opravovať viaceré úseky diaľnice D2.

Vybrali SME

Už ste čítali?