Slovenskí kuchári očarili porotu dezertom v kvetináči

Dvaja kuchári, Žilinčan Michal Milec a Karol Sklenár z Liptovského Mikuláša, si z medzinárodnej kuchárskej súťaže priniesli zlato.

Víťazná dvojica a ich unikátny dezert - Michal Milec (vľavo) a Karol Sklenár (vpravo). Víťazná dvojica a ich unikátny dezert - Michal Milec (vľavo) a Karol Sklenár (vpravo). (Zdroj: ARCHÍV MM)

ŽILINA. Žilinčan Michal Milec sa zo Slnečného pobrežia v Bulharsku vrátil domov so zlatou medailou. V tíme s Karolom Sklenárom predviedli porote jedinečné päťchodové menu. Súťaže Balkan Culinary Competition 2016 v rezorte Fort Noks sa zúčastnilo viac ako tristo kuchárov z trinástich krajín – Bulharsko, Srbsko, Taliansko, Rumunsko, Južná Kórea, Izrael, Chorvátsko, Macedónsko, Japonsko, Veľká Británia, Slovinsko, Nemecko a Slovenská republika. 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Slováci na víťaznej vlne

Zo Slovenska na súťaž vycestovalo sedem kuchárov združených v Culinary Team Slovakia (Kuchári bez hraníc). V kategórii päťchodového menu sa okrem spomínanej dvojice predviedli aj Dominik Marton a Alexander Koóš, ktorý obsadili druhú priečku. Slovákom sa darilo aj v súťažnej kategórií „Black box“, kde zlatú medailu získali Karol Sklenár a Alexander Koóš. V kategórii „Black box za použitia dvoch národných surovín“ získal Alexander Koóš bronz. „Samozrejme, že každé víťazstvo poteší, ale pre mňa je podstatnejšia kuchárska pokora, či už sú súťažiaci kuchári lepší alebo horší, podstata všetkého by mala byť jeden druhého niečo naučiť a ctiť si prácu druhého, a to sa nám podarilo,“ povedal Karol Sklenár. 

SkryťVypnúť reklamu


Dezert v kvetináči

Karol Sklenár a Michal Milec zaujali porotu predjedlom v podobe creme brulee z kačacej pečene s fialkovým cukrom, mini burger, šalátik z mikrobyliniek. 
Ako polievku pripravili krém zo zaúdenej šošovice a zemiakov, petržlenový kaviár, slaninovú penu, lifizovanú bravčovú kožu. 

Ako šalát podávali špongiu z medvedieho cesnaku, lístky červenej repy, krém z kozieho syra, limetový vinagret, mandľový prach. 
Ako hlavné jedlo pripravila slovenská dvojica bravčovú panenku ako sous vide v petržlenovej kruste, smrčkové krémové krupoto, zeleninový tartar, kapustovú redukciu, karfiolový krém zo šafranom. 
Porotu najviac zaujal ich netradičný dezert – čokoládovo-lieskovcová jedlá hlina, jedlé kvety, černica, zmrzlina zo sladkých zemiakov, marcipánová mrkva a špargľa. 

SkryťVypnúť reklamu

 

Kuchári okrem ceny absolútneho víťaza získali aj stáž v Culinary Arts Institute vo Varne a účasť na kulinárskom kongrese v španielskom San Sebastiane, kde sa stretnú s viacerými držiteľmi Michelinovskej hviezdy zo Španielska, Brazílie, Austrálie, Japonska, či Maďarska. 
„Som rád, že sme boli súčasťou tejto súťaže. Hlavná cena nás veľmi potešila. Stáž a kongres budú určite skvelou skúsenosťou,“ povedal Žilinčan Michal Milec. 
 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 620
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 119
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 245
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 586
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu