Utorok, 29. november, 2022 | Meniny má Vratko

Treska slovenská – čo ste (ne)vedeli o našom národnom jedle

Treska v majonéze patrí medzi obľúbené jedlá Slovákov.

Treska v majonéze je na Slovensku považovaná za jedno z národných jedál. Je to celkom paradox, keďže treska je morská ryba a Slováci more nemajú. Známe kombo „treska a rožky“ je pokrm, ktorý na Slovensku už 60 rokov obľubujú takmer všetci – starí aj mladí, muži aj ženy, jednotlivci aj celé rodiny. Ak je treska obľúbená aj u vás doma, možno vás budú zaujímať nasledujúce fakty.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prieskum o treske

Podľa najnovšieho prieskumu Ryby Žilina realizovaného v apríli tohto roku tresku v majonéze konzumuje až 98 % Slovákov vo veku od 15 do 65 rokov. Prieskum prezrádza, že 74 % obyvateľov Slovenska si kúpi tento šalát aspoň raz za mesiac, pričom minimálne raz za týždeň si dá tresku až pätina Slovákov. „Podľa našich zistení si až polovica Slovákov predstaví pri vyslovení slova treska náš výrobok, teda tradičný šalát z rýb, majonézy a marinovanej zeleniny. To znamená, že treska v majonéze je na Slovensku natoľko zľudovená, že zákazníci nepremýšľajú nad konkrétnym druhom ryby, z ktorého je táto špecialita vyrobená,“ hovorí Tibor Ďurana, marketingový manažér z Ryby Žilina, ktorá prevádzkuje už od roku 1924 najdlhšie nepretržite fungujúci závod na výrobu a spracovanie rýb na Slovensku.

SkryťVypnúť reklamu

História tresky

V povojnových rokoch bolo potrebné priniesť obyvateľom Československa nové, výživné zdroje potravy. A keďže sú ryby jednou z najzdravších zložiek jedálnička, začal sa hľadať ekonomicky nenáročný spôsob, ako dostať chutné produkty z morských rýb medzi ľudí. A tak sa objavili prvé rybie šaláty v majonéze, šaláty z haringov či rybie nátierky. A tak prišla na svet aj treska v majonéze. Éra tohto jedla, ako ho poznáme dnes, začala v roku 1954. Autor receptu bol bratislavský kuchár Július Boško, ktorý svoj výtvor nazval najskôr treska v remuláde. Treska ľudí hneď zaujala. „V našich archívnych  materiáloch z 50-tych až 70-tych rokov sa spomína, že tresku bolo treba vyrábať často nad plán, aby vtedajší štátny podnik Ryba stihol pokryť záujem ľudí,“ dopĺňa Tibor Ďurana z Ryby Žilina. Počas bývalého režimu sa chodilo na tresku do špecializovanej siete predajní po celom Slovensku, kde ste si mohli kúpiť váženú tresku balenú do novín alebo voskových pohárov. Treska bola odzačiatku obľúbená hlavne medzi Slovákmi. V západnej časti vtedajšieho Československa bola dodávaná len do Ostravy, kde pracovalo veľa Slovákov a stala sa obľúbeným jedlom baníkov.

SkryťVypnúť reklamu

Slovenský unikát vhodný pre celú rodinu

Treska je jedlo, ktoré v zahraničí nekúpime. Ak ste žili dlhšie v inej krajine, alebo ste do zahraničia odišli natrvalo za prácou, treska je chuť, ktorá sa bude vždy spájať s domovom. Keď žijete dlhodobo vonku, jedinú možnosť máte si ju svojpomocne vyrobiť. Ako dobre, že u nás stačí zájsť do najbližšieho obchodu a tresku máme hneď poruke. Najlepšie v Exkluziv kvalite, ktorá obsahuje až 45 % mäsa z treskovitých rýb bohatých na omega-3 mastné kyseliny. Dobrá správa je, že aj pri výrobe tohto tradičného jedla sa dbá o aktuálne trendy vo výžive, akými sú upúšťanie od umelých sladidiel a konzervantov, využívanie zdravého repkového oleja na výrobu vlastnej majonézy či nahradzovanie pšeničného škrobu bezlepkovým zemiakovým škrobom. „Za mesiac vyrobíme v priemere 100 ton našej Tresky Exkluziv. Ryba Žilina prišla s týmto typom tresky v majonéze prémiovej kvality ako prvá v roku 2001. Stojíme si za tým, že ide o najkvalitnejší produkt tresky v majonéze na trhu,“ uzatvára Tibor Ďurana.

SkryťVypnúť reklamu

Viac informácií o slovenskej treske nájdete na www.treskaslovenska.sk, kde sa môžete zapojiť aj do veľkej súťaže o 5 kg rybích špecialít od Ryba Žilina.

 

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. Malý Cambridge: Aká je idea Trnavskej univerzity
  2. Vedeli ste, čo všetko kryje poistenie nehnuteľnosti?
  3. Hľadá sa nástupca slávneho pekára
  4. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nemusia
  5. Liečba rakoviny sa u nás výrazne zlepší. Bude to stáť 300-tisíc
  6. Počúvaj hlas svojho srdca a študuj, čo ťa baví...
  7. Zažívali domáce násilie a nikdy nepracovali. Ako dlho trvá naučiť ich to?
  8. Fakulta s urýchľovačom či observatóriom? U nás možné
  1. Prvotriedne služby, nikoho iného by sme už nebrali
  2. Posledné voľné byty z úrody Jabloní. Nenechajte si ich ujsť.
  3. Prejdite na zelený benzín, pomoc životnému prostrediu sa ráta!
  4. Ako sa dostať k darčeku výhodnejšie? Skúste túto možnosť.
  5. Získajte sériu retro keramických hrnčekov
  6. Aby ste si pri príprave vianočných dobrôt spievali od radosti
  7. Hľadá sa nástupca slávneho pekára
  8. Statute of limitations in consumer relations
  1. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie 27 847
  2. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám 8 592
  3. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana? 6 880
  4. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to? 4 716
  5. EUBA - Tvoja voľba, tvoja budúcnosť 2 665
  6. Novinka: Počúvajte podcasty úplne bez reklamy v apke SME 2 362
  7. Platíte za poistenie, ktoré naozaj potrebujete? 2 044
  8. TESCO pokračuje v raste.Otvorilo predajňu v Kysuckom Novom Meste 1 867

Blogy SME

  1. Tomáš Vodvářka: Podivuhodná noc - adventní povídka
  2. Jozef Sitko: Vydierač a rozvratník s podporou médií (2)
  3. Júlia Piraňa Mikolášiková: Vojna v bezpečnostných zložkách: Komu zovrelo v hrdle po domovke u pána X?
  4. Samuel Ivančák: Mlčanlivosť kvetov
  5. Irena Šimuneková: Šášov
  6. Marek Mačuha: O dorovnávaní platov
  7. Soňa Bulbeck: O kultúre i nekultúre v prvý adventný víkend...
  8. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 55 253
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 15 613
  3. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 6 114
  4. Jana Melišová: V závoji hmly 4 353
  5. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX 4 149
  6. Ľuboš Vodička: Železnica na Slovensku: Myjavský viadukt 3 996
  7. Věra Tepličková: Tak Sme rodina, alebo nie sme rodina? 3 891
  8. Ján Valchár: 9 mesiacov štvordňovej operácie (a najlepšia investícia histórie). 3 710
  1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  5. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  8. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Zvýšenie daní ale nebude stačiť, pokryje len polovicu sumy.


14 h

Hádanky, hry a hlavolamy pre všetky zvedavé deti od päť do sedem rokov sú súčasťou zošita s názvom Tešíme sa do školy, ktorý vychádza na 32 stranách.


19 h

Nominácia zástupcov II. triedy ObFZ Žilina na najlepšieho brankára, obrancu, záložníka, útočníka a trénera.


22 h

Nominácia zástupcov I. triedy ObFZ Žilina na najlepšieho brankára, obrancu, záložníka, útočníka a trénera.


27. nov

Blogy SME

  1. Tomáš Vodvářka: Podivuhodná noc - adventní povídka
  2. Jozef Sitko: Vydierač a rozvratník s podporou médií (2)
  3. Júlia Piraňa Mikolášiková: Vojna v bezpečnostných zložkách: Komu zovrelo v hrdle po domovke u pána X?
  4. Samuel Ivančák: Mlčanlivosť kvetov
  5. Irena Šimuneková: Šášov
  6. Marek Mačuha: O dorovnávaní platov
  7. Soňa Bulbeck: O kultúre i nekultúre v prvý adventný víkend...
  8. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 55 253
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 15 613
  3. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 6 114
  4. Jana Melišová: V závoji hmly 4 353
  5. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX 4 149
  6. Ľuboš Vodička: Železnica na Slovensku: Myjavský viadukt 3 996
  7. Věra Tepličková: Tak Sme rodina, alebo nie sme rodina? 3 891
  8. Ján Valchár: 9 mesiacov štvordňovej operácie (a najlepšia investícia histórie). 3 710
  1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  5. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  8. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu