Treska v majonéze je na Slovensku považovaná za jedno z národných jedál. Je to celkom paradox, keďže treska je morská ryba a Slováci more nemajú. Známe kombo „treska a rožky“ je pokrm, ktorý na Slovensku už 60 rokov obľubujú takmer všetci – starí aj mladí, muži aj ženy, jednotlivci aj celé rodiny. Ak je treska obľúbená aj u vás doma, možno vás budú zaujímať nasledujúce fakty.
Prieskum o treske
Podľa najnovšieho prieskumu Ryby Žilina realizovaného v apríli tohto roku tresku v majonéze konzumuje až 98 % Slovákov vo veku od 15 do 65 rokov. Prieskum prezrádza, že 74 % obyvateľov Slovenska si kúpi tento šalát aspoň raz za mesiac, pričom minimálne raz za týždeň si dá tresku až pätina Slovákov. „Podľa našich zistení si až polovica Slovákov predstaví pri vyslovení slova treska náš výrobok, teda tradičný šalát z rýb, majonézy a marinovanej zeleniny. To znamená, že treska v majonéze je na Slovensku natoľko zľudovená, že zákazníci nepremýšľajú nad konkrétnym druhom ryby, z ktorého je táto špecialita vyrobená,“ hovorí Tibor Ďurana, marketingový manažér z Ryby Žilina, ktorá prevádzkuje už od roku 1924 najdlhšie nepretržite fungujúci závod na výrobu a spracovanie rýb na Slovensku.
História tresky
V povojnových rokoch bolo potrebné priniesť obyvateľom Československa nové, výživné zdroje potravy. A keďže sú ryby jednou z najzdravších zložiek jedálnička, začal sa hľadať ekonomicky nenáročný spôsob, ako dostať chutné produkty z morských rýb medzi ľudí. A tak sa objavili prvé rybie šaláty v majonéze, šaláty z haringov či rybie nátierky. A tak prišla na svet aj treska v majonéze. Éra tohto jedla, ako ho poznáme dnes, začala v roku 1954. Autor receptu bol bratislavský kuchár Július Boško, ktorý svoj výtvor nazval najskôr treska v remuláde. Treska ľudí hneď zaujala. „V našich archívnych materiáloch z 50-tych až 70-tych rokov sa spomína, že tresku bolo treba vyrábať často nad plán, aby vtedajší štátny podnik Ryba stihol pokryť záujem ľudí,“ dopĺňa Tibor Ďurana z Ryby Žilina. Počas bývalého režimu sa chodilo na tresku do špecializovanej siete predajní po celom Slovensku, kde ste si mohli kúpiť váženú tresku balenú do novín alebo voskových pohárov. Treska bola odzačiatku obľúbená hlavne medzi Slovákmi. V západnej časti vtedajšieho Československa bola dodávaná len do Ostravy, kde pracovalo veľa Slovákov a stala sa obľúbeným jedlom baníkov.
Slovenský unikát vhodný pre celú rodinu
Treska je jedlo, ktoré v zahraničí nekúpime. Ak ste žili dlhšie v inej krajine, alebo ste do zahraničia odišli natrvalo za prácou, treska je chuť, ktorá sa bude vždy spájať s domovom. Keď žijete dlhodobo vonku, jedinú možnosť máte si ju svojpomocne vyrobiť. Ako dobre, že u nás stačí zájsť do najbližšieho obchodu a tresku máme hneď poruke. Najlepšie v Exkluziv kvalite, ktorá obsahuje až 45 % mäsa z treskovitých rýb bohatých na omega-3 mastné kyseliny. Dobrá správa je, že aj pri výrobe tohto tradičného jedla sa dbá o aktuálne trendy vo výžive, akými sú upúšťanie od umelých sladidiel a konzervantov, využívanie zdravého repkového oleja na výrobu vlastnej majonézy či nahradzovanie pšeničného škrobu bezlepkovým zemiakovým škrobom. „Za mesiac vyrobíme v priemere 100 ton našej Tresky Exkluziv. Ryba Žilina prišla s týmto typom tresky v majonéze prémiovej kvality ako prvá v roku 2001. Stojíme si za tým, že ide o najkvalitnejší produkt tresky v majonéze na trhu,“ uzatvára Tibor Ďurana.
Viac informácií o slovenskej treske nájdete na www.treskaslovenska.sk, kde sa môžete zapojiť aj do veľkej súťaže o 5 kg rybích špecialít od Ryba Žilina.

Autor: MiG