Treska slovenská – čo ste (ne)vedeli o našom národnom jedle

Treska v majonéze patrí medzi obľúbené jedlá Slovákov.

Treska v majonéze je na Slovensku považovaná za jedno z národných jedál. Je to celkom paradox, keďže treska je morská ryba a Slováci more nemajú. Známe kombo „treska a rožky“ je pokrm, ktorý na Slovensku už 60 rokov obľubujú takmer všetci – starí aj mladí, muži aj ženy, jednotlivci aj celé rodiny. Ak je treska obľúbená aj u vás doma, možno vás budú zaujímať nasledujúce fakty.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prieskum o treske

Podľa najnovšieho prieskumu Ryby Žilina realizovaného v apríli tohto roku tresku v majonéze konzumuje až 98 % Slovákov vo veku od 15 do 65 rokov. Prieskum prezrádza, že 74 % obyvateľov Slovenska si kúpi tento šalát aspoň raz za mesiac, pričom minimálne raz za týždeň si dá tresku až pätina Slovákov. „Podľa našich zistení si až polovica Slovákov predstaví pri vyslovení slova treska náš výrobok, teda tradičný šalát z rýb, majonézy a marinovanej zeleniny. To znamená, že treska v majonéze je na Slovensku natoľko zľudovená, že zákazníci nepremýšľajú nad konkrétnym druhom ryby, z ktorého je táto špecialita vyrobená,“ hovorí Tibor Ďurana, marketingový manažér z Ryby Žilina, ktorá prevádzkuje už od roku 1924 najdlhšie nepretržite fungujúci závod na výrobu a spracovanie rýb na Slovensku.

SkryťVypnúť reklamu

História tresky

V povojnových rokoch bolo potrebné priniesť obyvateľom Československa nové, výživné zdroje potravy. A keďže sú ryby jednou z najzdravších zložiek jedálnička, začal sa hľadať ekonomicky nenáročný spôsob, ako dostať chutné produkty z morských rýb medzi ľudí. A tak sa objavili prvé rybie šaláty v majonéze, šaláty z haringov či rybie nátierky. A tak prišla na svet aj treska v majonéze. Éra tohto jedla, ako ho poznáme dnes, začala v roku 1954. Autor receptu bol bratislavský kuchár Július Boško, ktorý svoj výtvor nazval najskôr treska v remuláde. Treska ľudí hneď zaujala. „V našich archívnych  materiáloch z 50-tych až 70-tych rokov sa spomína, že tresku bolo treba vyrábať často nad plán, aby vtedajší štátny podnik Ryba stihol pokryť záujem ľudí,“ dopĺňa Tibor Ďurana z Ryby Žilina. Počas bývalého režimu sa chodilo na tresku do špecializovanej siete predajní po celom Slovensku, kde ste si mohli kúpiť váženú tresku balenú do novín alebo voskových pohárov. Treska bola odzačiatku obľúbená hlavne medzi Slovákmi. V západnej časti vtedajšieho Československa bola dodávaná len do Ostravy, kde pracovalo veľa Slovákov a stala sa obľúbeným jedlom baníkov.

SkryťVypnúť reklamu

Slovenský unikát vhodný pre celú rodinu

Treska je jedlo, ktoré v zahraničí nekúpime. Ak ste žili dlhšie v inej krajine, alebo ste do zahraničia odišli natrvalo za prácou, treska je chuť, ktorá sa bude vždy spájať s domovom. Keď žijete dlhodobo vonku, jedinú možnosť máte si ju svojpomocne vyrobiť. Ako dobre, že u nás stačí zájsť do najbližšieho obchodu a tresku máme hneď poruke. Najlepšie v Exkluziv kvalite, ktorá obsahuje až 45 % mäsa z treskovitých rýb bohatých na omega-3 mastné kyseliny. Dobrá správa je, že aj pri výrobe tohto tradičného jedla sa dbá o aktuálne trendy vo výžive, akými sú upúšťanie od umelých sladidiel a konzervantov, využívanie zdravého repkového oleja na výrobu vlastnej majonézy či nahradzovanie pšeničného škrobu bezlepkovým zemiakovým škrobom. „Za mesiac vyrobíme v priemere 100 ton našej Tresky Exkluziv. Ryba Žilina prišla s týmto typom tresky v majonéze prémiovej kvality ako prvá v roku 2001. Stojíme si za tým, že ide o najkvalitnejší produkt tresky v majonéze na trhu,“ uzatvára Tibor Ďurana.

SkryťVypnúť reklamu

Viac informácií o slovenskej treske nájdete na www.treskaslovenska.sk, kde sa môžete zapojiť aj do veľkej súťaže o 5 kg rybích špecialít od Ryba Žilina.

 

Autor: MiG

Ryba Žilina

Hlavnou „hviezdou“ kampane je zákazníkmi mimoriadne dobre prijatá Treska Cottage Exklusiv, ktorá kombináciou zloženia a chuti nemá konkurenciu.


Radi skúšate v kuchyni nové recepty? Vyskúšajte túto špecialitu.


Producent najobľúbenejšej tresky na Slovensku prišiel s ďalšou novinkou, ktorou približuje túto tradičnú špecialitu k ešte širšiemu okruhu zákazníkov.


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  2. Slováci dodali tablety do Volkswagenu i do policajných áut
  3. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  4. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom
  5. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom
  6. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s
  7. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou
  8. Hodnotenie profesionála: Aké sú rezorty na exotickom Mauríciu?
  1. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom
  2. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s
  3. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom
  4. Hodnotenie profesionála: Aké sú rezorty na exotickom Mauríciu?
  5. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou
  6. Ich drony lietali na koncerte Rammsteinu
  7. Toto bude cestovateľský hit roka 2026
  8. Ľuboš Fellner otvorene
  1. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 26 473
  2. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 24 956
  3. Ľuboš Fellner otvorene 7 894
  4. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny 6 296
  5. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom 4 858
  6. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 3 770
  7. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska 3 284
  8. Ako prežije váš biznis? Rozhodnú tieto 3 kroky 3 136
  1. Martin Fronk: Keď sa Nice stretne s Krtišom: Fontána, čo chcela byť Francúzskom
  2. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Jamník
  3. Štefan Šturdzík: STVR ruší relácie, ktoré prekážajú súdruhom a ich dezinformátorom.
  4. Marian Letko: Ak po minulom týždni niekto nepochopil, prajem mu tvrdý pád
  5. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi
  6. Miroslav Daniš: Štát sme MY, nie vy, súdružky a súdruhovia !
  7. Andrea Podešvová: Klamstvo je tichý zlodej, alebo prečo pravda bolí menej než lož
  8. Ivan Mlynár: Čurillovci sú v domácom väzení, pretože Ficovi a Šutaj Eštokovi nejde matematika.
  1. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 93 413
  2. Pavol Návrat: Žiadosť občanov Slovenskej republiky o zlúčenie s Českou republikou 67 027
  3. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 18 119
  4. Monika Albertiová: SLOVENSKOOO! A je to tu! Nenávisť a tuposť 9 306
  5. Monika Albertiová: Ďakujeme, Smer. Vianoce zrušené, odvody zvýšené, a vy voliči žerte seno. Tak vám treba! 6 640
  6. Otilia Horrocks: Akcia "Hromžia celé Košice" v plnom prúde 6 439
  7. Ján Kušnír: Prečo D2 každé ráno kolabuje 6 367
  8. Tomáš Csicsó: Ako školy vyberajú výpalné od študentov 6 234
  1. Věra Tepličková: A je to tu: Mars útočí
  2. Radko Mačuha: Dobrá správa pre Fica a Uhríka.
  3. Marian Nanias: Čerenkovovo žiarenie v ľudskom tele.
  4. Věra Tepličková: Keby sme my vedeli...
  5. Roman Kebísek: Teoretik moci Machiavelli: Je rozdiel medzi tým, aký by mal život byť a aký naozaj je
  6. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka.
  7. Marian Nanias: Havárie a nehody jadrových zariadení v kozme.
  8. Marcel Rebro: Zvyšujeme odvody, aby ste mali viac. Orwell by žasol
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu