Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Treska slovenská – čo ste (ne)vedeli o našom národnom jedle

Treska v majonéze patrí medzi obľúbené jedlá Slovákov.

Treska v majonéze je na Slovensku považovaná za jedno z národných jedál. Je to celkom paradox, keďže treska je morská ryba a Slováci more nemajú. Známe kombo „treska a rožky“ je pokrm, ktorý na Slovensku už 60 rokov obľubujú takmer všetci – starí aj mladí, muži aj ženy, jednotlivci aj celé rodiny. Ak je treska obľúbená aj u vás doma, možno vás budú zaujímať nasledujúce fakty.

Prieskum o treske

Podľa najnovšieho prieskumu Ryby Žilina realizovaného v apríli tohto roku tresku v majonéze konzumuje až 98 % Slovákov vo veku od 15 do 65 rokov. Prieskum prezrádza, že 74 % obyvateľov Slovenska si kúpi tento šalát aspoň raz za mesiac, pričom minimálne raz za týždeň si dá tresku až pätina Slovákov. „Podľa našich zistení si až polovica Slovákov predstaví pri vyslovení slova treska náš výrobok, teda tradičný šalát z rýb, majonézy a marinovanej zeleniny. To znamená, že treska v majonéze je na Slovensku natoľko zľudovená, že zákazníci nepremýšľajú nad konkrétnym druhom ryby, z ktorého je táto špecialita vyrobená,“ hovorí Tibor Ďurana, marketingový manažér z Ryby Žilina, ktorá prevádzkuje už od roku 1924 najdlhšie nepretržite fungujúci závod na výrobu a spracovanie rýb na Slovensku.

Skryť Vypnúť reklamu

História tresky

V povojnových rokoch bolo potrebné priniesť obyvateľom Československa nové, výživné zdroje potravy. A keďže sú ryby jednou z najzdravších zložiek jedálnička, začal sa hľadať ekonomicky nenáročný spôsob, ako dostať chutné produkty z morských rýb medzi ľudí. A tak sa objavili prvé rybie šaláty v majonéze, šaláty z haringov či rybie nátierky. A tak prišla na svet aj treska v majonéze. Éra tohto jedla, ako ho poznáme dnes, začala v roku 1954. Autor receptu bol bratislavský kuchár Július Boško, ktorý svoj výtvor nazval najskôr treska v remuláde. Treska ľudí hneď zaujala. „V našich archívnych  materiáloch z 50-tych až 70-tych rokov sa spomína, že tresku bolo treba vyrábať často nad plán, aby vtedajší štátny podnik Ryba stihol pokryť záujem ľudí,“ dopĺňa Tibor Ďurana z Ryby Žilina. Počas bývalého režimu sa chodilo na tresku do špecializovanej siete predajní po celom Slovensku, kde ste si mohli kúpiť váženú tresku balenú do novín alebo voskových pohárov. Treska bola odzačiatku obľúbená hlavne medzi Slovákmi. V západnej časti vtedajšieho Československa bola dodávaná len do Ostravy, kde pracovalo veľa Slovákov a stala sa obľúbeným jedlom baníkov.

Skryť Vypnúť reklamu

Slovenský unikát vhodný pre celú rodinu

Treska je jedlo, ktoré v zahraničí nekúpime. Ak ste žili dlhšie v inej krajine, alebo ste do zahraničia odišli natrvalo za prácou, treska je chuť, ktorá sa bude vždy spájať s domovom. Keď žijete dlhodobo vonku, jedinú možnosť máte si ju svojpomocne vyrobiť. Ako dobre, že u nás stačí zájsť do najbližšieho obchodu a tresku máme hneď poruke. Najlepšie v Exkluziv kvalite, ktorá obsahuje až 45 % mäsa z treskovitých rýb bohatých na omega-3 mastné kyseliny. Dobrá správa je, že aj pri výrobe tohto tradičného jedla sa dbá o aktuálne trendy vo výžive, akými sú upúšťanie od umelých sladidiel a konzervantov, využívanie zdravého repkového oleja na výrobu vlastnej majonézy či nahradzovanie pšeničného škrobu bezlepkovým zemiakovým škrobom. „Za mesiac vyrobíme v priemere 100 ton našej Tresky Exkluziv. Ryba Žilina prišla s týmto typom tresky v majonéze prémiovej kvality ako prvá v roku 2001. Stojíme si za tým, že ide o najkvalitnejší produkt tresky v majonéze na trhu,“ uzatvára Tibor Ďurana.

Skryť Vypnúť reklamu

Viac informácií o slovenskej treske nájdete na www.treskaslovenska.sk, kde sa môžete zapojiť aj do veľkej súťaže o 5 kg rybích špecialít od Ryba Žilina.

 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  2. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  3. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  4. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  7. Hygge ako životný štýl
  8. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 42 480
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 40 035
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 13 816
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 376
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 933
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 874
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 307
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 179
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 036
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 917
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Ryba Žilina

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Škola ponúka množstvo benefitov. Okrem vlastnej autoškoly a autocvičiska, kde môžu žiaci získať za zaujímavých finančných podmienok vodičské oprávnenie skupiny B, majú  možnosť získať aj ďalšie certifikáty.

Patrí medzi tie väčšie stredné školy v regióne. Vo všetkých formách štúdia ju navštevuje okolo 500 žiakov s naozaj pestrým študentským životom. Reč je o Strednej odbornej škole dopravnej v Žiline.

20. jan
Futbalisti Hričovského Podhradia v dresoch, ktoré im daroval hráč Herthy Berlín Peter Pekarík. Pre klub ich vybavil jeho brat Jozef.

Futbalisti malej obce inkasovali druhý najnižší počet gólov v súťaži (17).

9 h
Ilustračné foto.

Eva K. je obvinená pre prijímanie úplatku a zneužívanie právomoci verejného činiteľa.

14 h

Uzávierka bude realizovaná prenosným dopravným značením a náležite poučenými osobami.

23. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

23. jan

Pozitivita je zatiaľ nízka.

23. jan

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

5 h

Na Kysuciach pokračuje celoplošné testovanie.

23. jan

Už ste čítali?