Treska slovenská – čo ste (ne)vedeli o našom národnom jedle

Treska v majonéze patrí medzi obľúbené jedlá Slovákov.

Treska v majonéze je na Slovensku považovaná za jedno z národných jedál. Je to celkom paradox, keďže treska je morská ryba a Slováci more nemajú. Známe kombo „treska a rožky“ je pokrm, ktorý na Slovensku už 60 rokov obľubujú takmer všetci – starí aj mladí, muži aj ženy, jednotlivci aj celé rodiny. Ak je treska obľúbená aj u vás doma, možno vás budú zaujímať nasledujúce fakty.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prieskum o treske

Podľa najnovšieho prieskumu Ryby Žilina realizovaného v apríli tohto roku tresku v majonéze konzumuje až 98 % Slovákov vo veku od 15 do 65 rokov. Prieskum prezrádza, že 74 % obyvateľov Slovenska si kúpi tento šalát aspoň raz za mesiac, pričom minimálne raz za týždeň si dá tresku až pätina Slovákov. „Podľa našich zistení si až polovica Slovákov predstaví pri vyslovení slova treska náš výrobok, teda tradičný šalát z rýb, majonézy a marinovanej zeleniny. To znamená, že treska v majonéze je na Slovensku natoľko zľudovená, že zákazníci nepremýšľajú nad konkrétnym druhom ryby, z ktorého je táto špecialita vyrobená,“ hovorí Tibor Ďurana, marketingový manažér z Ryby Žilina, ktorá prevádzkuje už od roku 1924 najdlhšie nepretržite fungujúci závod na výrobu a spracovanie rýb na Slovensku.

SkryťVypnúť reklamu

História tresky

V povojnových rokoch bolo potrebné priniesť obyvateľom Československa nové, výživné zdroje potravy. A keďže sú ryby jednou z najzdravších zložiek jedálnička, začal sa hľadať ekonomicky nenáročný spôsob, ako dostať chutné produkty z morských rýb medzi ľudí. A tak sa objavili prvé rybie šaláty v majonéze, šaláty z haringov či rybie nátierky. A tak prišla na svet aj treska v majonéze. Éra tohto jedla, ako ho poznáme dnes, začala v roku 1954. Autor receptu bol bratislavský kuchár Július Boško, ktorý svoj výtvor nazval najskôr treska v remuláde. Treska ľudí hneď zaujala. „V našich archívnych  materiáloch z 50-tych až 70-tych rokov sa spomína, že tresku bolo treba vyrábať často nad plán, aby vtedajší štátny podnik Ryba stihol pokryť záujem ľudí,“ dopĺňa Tibor Ďurana z Ryby Žilina. Počas bývalého režimu sa chodilo na tresku do špecializovanej siete predajní po celom Slovensku, kde ste si mohli kúpiť váženú tresku balenú do novín alebo voskových pohárov. Treska bola odzačiatku obľúbená hlavne medzi Slovákmi. V západnej časti vtedajšieho Československa bola dodávaná len do Ostravy, kde pracovalo veľa Slovákov a stala sa obľúbeným jedlom baníkov.

SkryťVypnúť reklamu

Slovenský unikát vhodný pre celú rodinu

Treska je jedlo, ktoré v zahraničí nekúpime. Ak ste žili dlhšie v inej krajine, alebo ste do zahraničia odišli natrvalo za prácou, treska je chuť, ktorá sa bude vždy spájať s domovom. Keď žijete dlhodobo vonku, jedinú možnosť máte si ju svojpomocne vyrobiť. Ako dobre, že u nás stačí zájsť do najbližšieho obchodu a tresku máme hneď poruke. Najlepšie v Exkluziv kvalite, ktorá obsahuje až 45 % mäsa z treskovitých rýb bohatých na omega-3 mastné kyseliny. Dobrá správa je, že aj pri výrobe tohto tradičného jedla sa dbá o aktuálne trendy vo výžive, akými sú upúšťanie od umelých sladidiel a konzervantov, využívanie zdravého repkového oleja na výrobu vlastnej majonézy či nahradzovanie pšeničného škrobu bezlepkovým zemiakovým škrobom. „Za mesiac vyrobíme v priemere 100 ton našej Tresky Exkluziv. Ryba Žilina prišla s týmto typom tresky v majonéze prémiovej kvality ako prvá v roku 2001. Stojíme si za tým, že ide o najkvalitnejší produkt tresky v majonéze na trhu,“ uzatvára Tibor Ďurana.

SkryťVypnúť reklamu

Viac informácií o slovenskej treske nájdete na www.treskaslovenska.sk, kde sa môžete zapojiť aj do veľkej súťaže o 5 kg rybích špecialít od Ryba Žilina.

 

Autor: MiG

Ryba Žilina

Hlavnou „hviezdou“ kampane je zákazníkmi mimoriadne dobre prijatá Treska Cottage Exklusiv, ktorá kombináciou zloženia a chuti nemá konkurenciu.


Radi skúšate v kuchyni nové recepty? Vyskúšajte túto špecialitu.


Producent najobľúbenejšej tresky na Slovensku prišiel s ďalšou novinkou, ktorou približuje túto tradičnú špecialitu k ešte širšiemu okruhu zákazníkov.


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  2. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  6. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  7. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  1. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  2. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  3. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 12 885
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 384
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 952
  4. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 644
  5. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 231
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 054
  7. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 018
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 1 833
  1. Vladimír Bojničan: Keď “absolútna sloboda” ničí tú osobnú a súčastne aj liberálnu demokraciu: Libertariánsky extrém a jeho pakt s autoritármi
  2. Anna Brawne: Všetci môžeme za atentát a šírenie nenávisti, len súdruhovia sú lietadlo..
  3. Elena Antalová: Od zmeny majiteľov tv Barrandov má Jan Musil jednu premiéru denne
  4. Martin Greguš: Petržalská električka: Veľká trať a ešte väčšia trpezlivosť
  5. Ján Karas: Zrkadlo doby, kde statočnosť Viktora a tých, čo nezabudli hovoriť, nezapadá
  6. Tomas Hlavaty: Zachrania nas mimozemstania.
  7. Martin Bača: Franciscvs PP.
  8. Branko Štefanatný: Dávajte si pozor, čo púšťate dnu
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 17 599
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 14 331
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 849
  4. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 9 601
  5. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 485
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 477
  7. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 8 026
  8. Rastislav Puchala: Nie, toto nebolo oslobodenie 4 956
  1. Anna Brawne: Všetci môžeme za atentát a šírenie nenávisti, len súdruhovia sú lietadlo..
  2. Věra Tepličková: Ťažký obed je sviňa
  3. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  4. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  5. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  6. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  7. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  8. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Vladimír Bojničan: Keď “absolútna sloboda” ničí tú osobnú a súčastne aj liberálnu demokraciu: Libertariánsky extrém a jeho pakt s autoritármi
  2. Anna Brawne: Všetci môžeme za atentát a šírenie nenávisti, len súdruhovia sú lietadlo..
  3. Elena Antalová: Od zmeny majiteľov tv Barrandov má Jan Musil jednu premiéru denne
  4. Martin Greguš: Petržalská električka: Veľká trať a ešte väčšia trpezlivosť
  5. Ján Karas: Zrkadlo doby, kde statočnosť Viktora a tých, čo nezabudli hovoriť, nezapadá
  6. Tomas Hlavaty: Zachrania nas mimozemstania.
  7. Martin Bača: Franciscvs PP.
  8. Branko Štefanatný: Dávajte si pozor, čo púšťate dnu
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 17 599
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 14 331
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 849
  4. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 9 601
  5. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 485
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 477
  7. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 8 026
  8. Rastislav Puchala: Nie, toto nebolo oslobodenie 4 956
  1. Anna Brawne: Všetci môžeme za atentát a šírenie nenávisti, len súdruhovia sú lietadlo..
  2. Věra Tepličková: Ťažký obed je sviňa
  3. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  4. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  5. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  6. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  7. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  8. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu