Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Sme krajinou historických pokladov

Hrnčiarstvo patrí medzi najstaršie remeslá. Aj keď prvé písomné správy o ňom máme zo začiatku 14-eho storočia, hlinené nádoby a črepiny, ktoré sa na našom území našli, môžeme datovať až 7000 rokov do minulosti. Reštaurátor - špecialista Michael Daskal


akis (50) sa do Žiliny presťahoval pred piatimi rokmi z Nemecka. V Považskom múzeu pod Strečnianskym hradom nám porozprával o využití hliny kedysi a dnes.





Žilinský región je koncentrátom historických pokladov. Zvlášť také miesta ako je toto, vytvárali pre ľudí vždy dobré podmienky pre život - bola tu voda, priesmyk do ďalšej doliny a z vrchu bol skvelý výhľad. Nečudo, že tu postavili hrad. Žilina nie je typickou hrnčiarskou oblasťou, hoci názov sídliska Hliny prezrádza, že hrnčiarskej suroviny tu bolo prv dostatok. Ľudia zrejme hlinu používali najskôr na kultové účely - robili rôzne sošky a až keď sa kočovné kmene usadili, potrebovali nádoby na uskladnenie potravín. Najstaršie výrobky boli jednoduché, neskôr vzorované a potom aj farbené ochrannou glazúrou. Kedysi boli nádoby z mosadze, cínu či porcelánu, väčšinou ľudovým vrstvám ťažko dostupné. Naproti tomu výrobky z pálenej hliny sa dali kúpiť lacno, boli pekné a zdravé, vhodné na varenie i pečenie. Voda, mlieko, víno, masť alebo med sa v hlinených nádobách uchovali najlepšie a veľké nádoby dobre slúžili na úschovu obilia. Z hliny vyrábali prv kahance, fajky, krčahy, džbány, misy, ale aj kachlice, tehly a škridly. V súčasnosti sa výrobky z hliny v domácnostiach vyskytujú najviac v podobe kvetináčov, šálok, tanierov, váz alebo dekoratívnych predmetov. Dnes sa dá hrnčiarska hlina kúpiť v obchodoch, ale v minulosti si ju hrnčiari museli nakopať na lúkach alebo nabrať z riečnych naplavenín. Najlepšie sa s ňou robilo, keď dobre premrzla, po premiešaní bola ako maslo. Dobrá bola aj v lete, keď poriadne vyschla a potom na ňu padol dážď. Hlinu v dlaniach vymiešam, vyvaľkám na hrúbku asi tri centimetre a potom režem na rôzne tvary, ktoré spájam podľa fantázie. Ak prácu preruším, dielo musí byť zabalené vlhkou handrou v igelite. Výrobok sa potom v chládku suší a pri 1000 -1100 °C v peci vypaľuje. Predmety musia byť vždy duté, ináč pri vypaľovaní prasknú a už sa nedajú na nič použiť. Keramické výrobky alebo ich zlomky sú najlepším dôkazovým prostriedkom o našej minulosti. Drevo zhnilo alebo zhorelo, zlato a striebro z nášho územia mohli ukradnúť, ale to, čo je pod zemou, to zostalo podnes. Pri svojej reštaurátorskej práci som v myšlienkach v časoch, keď tie predmety vznikali. Každá črepina mi rozpráva svoj vlastný príbeh, hovorí mi o dávnej minulosti a bude tak robiť aj ďalším generáciám.

Skryť Vypnúť reklamu

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  2. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  3. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  4. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  7. Hygge ako životný štýl
  8. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 42 351
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 40 067
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 13 846
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 389
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 948
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 892
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 326
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 197
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 055
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 934
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Škola ponúka množstvo benefitov. Okrem vlastnej autoškoly a autocvičiska, kde môžu žiaci získať za zaujímavých finančných podmienok vodičské oprávnenie skupiny B, majú  možnosť získať aj ďalšie certifikáty.

Patrí medzi tie väčšie stredné školy v regióne. Vo všetkých formách štúdia ju navštevuje okolo 500 žiakov s naozaj pestrým študentským životom. Reč je o Strednej odbornej škole dopravnej v Žiline.

20. jan
Futbalisti Hričovského Podhradia v dresoch, ktoré im daroval hráč Herthy Berlín Peter Pekarík. Pre klub ich vybavil jeho brat Jozef.

Futbalisti malej obce inkasovali druhý najnižší počet gólov v súťaži (17).

9 h
Ilustračné foto.

Eva K. je obvinená pre prijímanie úplatku a zneužívanie právomoci verejného činiteľa.

14 h

Uzávierka bude realizovaná prenosným dopravným značením a náležite poučenými osobami.

23. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

23. jan

Pozitivita je zatiaľ nízka.

23. jan

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

5 h

Na Kysuciach pokračuje celoplošné testovanie.

23. jan