Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Sme krajinou historických pokladov

Hrnčiarstvo patrí medzi najstaršie remeslá. Aj keď prvé písomné správy o ňom máme zo začiatku 14-eho storočia, hlinené nádoby a črepiny, ktoré sa na našom území našli, môžeme datovať až 7000 rokov do minulosti. Reštaurátor - špecialista Michael Daskal


akis (50) sa do Žiliny presťahoval pred piatimi rokmi z Nemecka. V Považskom múzeu pod Strečnianskym hradom nám porozprával o využití hliny kedysi a dnes.





Žilinský región je koncentrátom historických pokladov. Zvlášť také miesta ako je toto, vytvárali pre ľudí vždy dobré podmienky pre život - bola tu voda, priesmyk do ďalšej doliny a z vrchu bol skvelý výhľad. Nečudo, že tu postavili hrad. Žilina nie je typickou hrnčiarskou oblasťou, hoci názov sídliska Hliny prezrádza, že hrnčiarskej suroviny tu bolo prv dostatok. Ľudia zrejme hlinu používali najskôr na kultové účely - robili rôzne sošky a až keď sa kočovné kmene usadili, potrebovali nádoby na uskladnenie potravín. Najstaršie výrobky boli jednoduché, neskôr vzorované a potom aj farbené ochrannou glazúrou. Kedysi boli nádoby z mosadze, cínu či porcelánu, väčšinou ľudovým vrstvám ťažko dostupné. Naproti tomu výrobky z pálenej hliny sa dali kúpiť lacno, boli pekné a zdravé, vhodné na varenie i pečenie. Voda, mlieko, víno, masť alebo med sa v hlinených nádobách uchovali najlepšie a veľké nádoby dobre slúžili na úschovu obilia. Z hliny vyrábali prv kahance, fajky, krčahy, džbány, misy, ale aj kachlice, tehly a škridly. V súčasnosti sa výrobky z hliny v domácnostiach vyskytujú najviac v podobe kvetináčov, šálok, tanierov, váz alebo dekoratívnych predmetov. Dnes sa dá hrnčiarska hlina kúpiť v obchodoch, ale v minulosti si ju hrnčiari museli nakopať na lúkach alebo nabrať z riečnych naplavenín. Najlepšie sa s ňou robilo, keď dobre premrzla, po premiešaní bola ako maslo. Dobrá bola aj v lete, keď poriadne vyschla a potom na ňu padol dážď. Hlinu v dlaniach vymiešam, vyvaľkám na hrúbku asi tri centimetre a potom režem na rôzne tvary, ktoré spájam podľa fantázie. Ak prácu preruším, dielo musí byť zabalené vlhkou handrou v igelite. Výrobok sa potom v chládku suší a pri 1000 -1100 °C v peci vypaľuje. Predmety musia byť vždy duté, ináč pri vypaľovaní prasknú a už sa nedajú na nič použiť. Keramické výrobky alebo ich zlomky sú najlepším dôkazovým prostriedkom o našej minulosti. Drevo zhnilo alebo zhorelo, zlato a striebro z nášho územia mohli ukradnúť, ale to, čo je pod zemou, to zostalo podnes. Pri svojej reštaurátorskej práci som v myšlienkach v časoch, keď tie predmety vznikali. Každá črepina mi rozpráva svoj vlastný príbeh, hovorí mi o dávnej minulosti a bude tak robiť aj ďalším generáciám.

Skryť Vypnúť reklamu

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 414
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 813
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 045
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 023
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 894
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 226
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 469
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 727
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 623
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 587
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Žilinská nemocnica hlási už 84 nakazených pracovníkov

V Pandemickom pavilóne je hospitalizovaných 10 pacientov.

ONLINE DISKUSIA: Môže byť Žilina moderné a životaschopné mesto?

Ako dostať Žilinu na mapu moderných miest? Má krajské mesto priestor na rozširovanie? Aj tieto témy odznejú v LIVE diskusii v utorok 27.októbra o 9. hodine na FB Žilina na Facebooku.

Dobre poskladané varínske puzzle

Futbalisti TJ Fatran Varín obsadili v minulej, nedokončenej sezóne v V. lige štrnáste miesto. Následne prišli zmeny a aktuálne po jedenástich zápasoch jesene okupujú siedmu priečku.

Mužstvo Varína si na svoje konto počas jesene pripísalo päť výhier.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Ľudia stoja v radoch pred odbernými miestami

Odberové miestnosti sa otvorili o ôsmej hodine ráno.