Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Mobil a pes sú moji najlepší pomocníci

Pavol Synak z Terchovej bačuje už dvadsať rokov

 Slovensko je na celom svete známe ovčími výrobkami. Naše bryndzové halušky sa stali pojmom v Amerike i v iných krajinách sveta. Chov oviec sa však v poslednom čase



Pavol Synak z Terchovej bačuje už dvadsať rokov



Slovensko je na celom svete známe ovčími výrobkami. Naše bryndzové halušky sa stali pojmom v Amerike i v iných krajinách sveta. Chov oviec sa však v poslednom čase značne znížil. Veľké stáda, ktoré vypásali lúky v dolinách našich hôr, sa akosi vytratili. Jedného z posledných bačov sme navštívili na salaši v Belej.



Na bačovskú školu som nechodil. Všetko, čo o ovciach viem, ma naučil život. Môj otec bačoval doma, mávali sme aj štrnásť oviec. Na salaši žijem od pätnástich rokov. Prešiel som všetkými „funkciami“ od honelníka, cez valacha a keď som sa stal bačom, bol som najmladším v doline. Vtedy sme ešte spávali v pravej drevenej kolibe ďaleko v horách, svietili sme len petrolejkou a v noci nás od ohňa štípali oči. Kde sú tie časy! Dnes nám maringotku na gumových kolesách dovezie traktor a bez chladničky alebo mobilných telefónov sa nezaobídeme. Mená ovciam nedávame, v našom kŕdli ich máme spolu 570. Je to plemeno zušľachtená valaška. Z toho je 220 mladých jahničiek a osemnásť plemenných baranov. Počas sezóny vstávame, keď sa rozvidnie, teda aj o štvrtej ráno. Dojíme totiž vonku a ručne. Väčšinou to zvládneme traja, ja a dvaja valasi, trvá to asi tri hodiny, ráno, poobede a večer. Vychádza to tak, že každý podojí denne celé stádo, čiže okolo štyristo dojníc. Prsty mám už zvyknuté, ale je to fuška. Neskôr dojíme už len dvakrát a teraz len raz denne. Jedna ovca nadojí asi trištvrte litra mlieka, za deň mávame spolu asi tristo litrov. Záleží to od obdobia, od paše i od počasia. Po rannom dojení ide jeden valach ovce pásť asi na päť hodín. Dvaja v kolibe zatiaľ robia syr a žinčicu. O výrobky z ovčieho mlieka je stále veľký záujem, ani nestačíme pokryť dopyt. Ľuďom sa už nechce nič chovať a na role sa chodia asi len dívať. Aj tu v Belej majú iba dve kravy. Od Žiliny po Zázrivú robíme ovčí syr len my. Spávať chodíme až okolo pol jedenástej večer. Ovce nocujú voľne vonku. Držia sa pohromade a stráži ich šesť psov. Občas sa však stane, že nás navštívia medvede alebo vlci a narobia poriadnu škodu. Medveď je „lepší“, keď ovcu zabije, začne ju žrať, no ak prídu vlci, tie dávia, čo stihnú. Aj vlani nám takto „pošlo“ trinásť oviec. Každá má hodnotu asi 2 000 korún. Pomáhajú mi valasi Ľubo Pilier a Jano Ondruš. Ovciam treba aj orezávať vyrastené paznechty, očkovať ich a dvakrát ročne strihať. Kedysi bola ovčia vlna vyhľadávaným tovarom, ale dnes sa ani to neoplatí – strihač ovcu ostrihá za dve minúty, zoberie za každú 22 korún a my kilo vlny ledva za 22 korún predáme. No strihať sa musia. Veď ako len veselo poskakujú, keď sa zbavia tých ťažkých kožuchov! Ovce sa pasú až do prvého snehu, zimujú v maštali na farme. Kŕmime ich senom a šrotom, ráno a večer. Medzitým zvláčame seno zo senníkov. Okolo 20. januára sa začnú kotiť mladé a vtedy je vždy jeden z nás deň-nocou v maštali a pomáha im. Barančeky skončia na veľkonočnom stole a jahničky idú do ďalšieho chovu. Sedemtýždňové jahňatá odstavíme a na jar celý kolotoč začne odznova. Na salaši je ťažký život. V robote sme od rána do večera a od večera do rána. Robíme v čase i v nečase, sedem dní v týždni. Niekedy ani neviem, aký je deň a dovolenku si môžeme vziať len po skončení sezóny. Mojich šesť detí a manželka si ma veľmi neužijú, v lete sa dostanem domov tak raz za päť dní. Ale s chlapmi sme dobrá partia, porobíme a večer si pri heligónke aj zaspievame. Cez leto sme vo Vrátnej doline a tam si dochováme aj zo dve prasiatka. Určite by som túto robotu za inú nemenil. Baví ma to tu. V prírode je krásne a pohľad na pasúce sa ovečky na tých zelených lúkach – to je hotový balzam na oči. K tomu nám vyzváňa osemdesiat zvoncov a voňajú bryndzové halušky, mňam!

Skryť Vypnúť reklamu

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  6. Päť chýb pri zateplení strechy
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 463
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 882
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 674
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 536
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 827
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 732
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 544
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 373
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 168
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 153
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Žilina hlási 80 prípadov. Ako je na tom žilinský región?

V nemocniciach je hospitalizovaných 844 pacientov.

Testovanie na nový koronavírus.

Žilinská nemocnica otvorila Pandemický pavilón. Už má v ňom piatich pacientov

Aktuálne je pozitívnych už 57 zamestnancov žilinskej nemocnice.

Pandemický pavilón FNSP Žilina.

BYTČA: Lúpež, vyhrážanie i poškodzovanie majetku. Mladík si poriadne zavaril

Na obvineného muža policajti spracovali podnet na návrh na jeho vzatie do väzby.

V III. lige kraľuje nezastaviteľný Hundák, v I. a II. triede na čele pätnásťgóloví strelci

Zápasy regionálnych či oblastných futbalových súťaží tento rok už pravdepodobne neuvidíme, väčšina duelov z jesennej porcie je však už za nami. Preto sme sa pozreli, ako vyzerajú poradie strelcov v jednotlivých súťažiach.

Daniel Hundák (druhý zľava) a Peter Jasenovský (tretí zľava) patria nielen medzi najlepších strelcov Bánovej, ale aj celej III. ligy.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

V kraji sú na tom najhoršie okresy Banská Bystrica a Brezno

Včera zistili na Slovensku viac ako 2 200 nakazených. 210 z toho v Banskobystrickom kraji. 56 v okrese Banská Bystrica a 45 v okrese Brezno.