Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Cudzinci u nás v meste

Tsugio Maeda (1933) je od roku 1996 čestným šéfdirigentom Štátneho komorného orchestra Žilina.

•Na koncerte k otvoreniu novej sezóny ŠKO Žilina vystúpila pod dirigentskou taktovkou T. Maedu aj významná japonská sopran


•Christian Potiron (1977) pracuje v občianskom združení Truc sphérique v Žiline. Na Slovensko prišiel ako dobrovoľník v rámci programu Európskej únie.


•Tsugio Maeda (1933) je od roku 1996 čestným šéfdirigentom Štátneho komorného orchestra Žilina.


•Na koncerte k otvoreniu novej sezóny ŠKO Žilina vystúpila pod dirigentskou taktovkou T. Maedu aj významná japonská sopranistka Yu Akaike (1973).
•Trom cudzincom, ktorí našli svoj prechodný domov v Žiline, sme položili tri otázky.




Kedy ste prišli do Žiliny prvýkrát a spomeniete si na svoje vtedajšie pocity?
T. Maeda: Bolo to v roku 1990, po koncerte vo Viedni, kde som sa zoznámil so žilinským orchestrom, ktorý na mňa veľmi zapôsobil. Spočiatku boli vzťahy medzi mnou a orchestrom na profesionálnej báze, ale postupom času sme si k sebe našli cestu a dnes si veľmi dobre rozumieme. Sme ako jedna rodina a tento kolektív mám veľmi rád. Spomínam si na príchod do Žiliny, bolo to krátko po páde Berlínskeho múru, takže atmosféra bola ešte pomerne socialistická, ovzdušie mi pripadalo sivé.
Christian: Po prvýkrát som prišiel na Slovensko a do Žiliny pred dva a pol rokom. Prvé, čo na mňa vplývalo, bola rozdielna kultúra, to samozrejme, a aj jazyk. Nič som nerozumel a pamätám sa, že keď som cestoval vlakom do Žiliny, skoro som nevedel, kde mám vystúpiť. Po anglicky vedel málokto a po francúzsky ešte menej.

Skryť Vypnúť reklamu



Čo hovoríte na slovenskú kuchyňu?
T. Maeda: Slovenská kuchyňa je špecifická, úplne odlišná od japonskej. V reštauráciách sa mi páči príjemná atmosféra. Mal som bryndzové halušky, tie mi chutili. Ale najviac zo všetkého mi chutí vaše pivo, ktoré máte naozaj dobré. Keby som však mal úprimne odpovedať, viac mi chutí naša, japonská kuchyňa. Naše jedlá sú inak pripravené, ich chuť je jemnejšia.
Y. Akaike: Slovenská kuchyňa je zvláštna, máte tu obrovské porcie. U nás v Japonsku stolujeme celkom inak, máme aj dvanásť chodov, ktoré sú však oveľa menšie aj rôznorodejšie. K jedlám mávate väčšinou len niekoľko druhov príloh, ktoré sú zakaždým rovnaké: paradajky, papriku, šalát - ale to je asi váš vkus, pretože na trhoch som videla veľa rôznych druhov zeleniny a ovocia.
Christian: Vaša kuchyňa mi chutí. Je veľmi odlišná od francúzskej, a možno trochu jednotvárna. Ale to je aj tým, že Slovensko je malé a počet vašich špecialít je primeraný. U nás poznáme jedlá z rôznych regiónov a môžeme ich viac obmieňať. Ale bryndzové halušky sú dobré, rovnako som si u vás navykol jesť napríklad kapustu, ktorú podľa mňa vo Francúzsku nerobia dobre. Mal som veľké šťastie, že som už mohol spoznať aj klasickú domácu kuchyňu - to je vždy zaujímavé. Viem si tu nájsť aj chutné vína a v pive nás isto „pretromfnete“.
Na čo sa tešíte najviac domov - čo tu nemáte?
T. Maeda: No, musím sa priznať, že okrem svojej práce, na ktorú sa už teším, je to aj náš národný šport sumo, ktorý s obľubou sledujem. A samozrejme, je to aj rodina, moja manželka.
Y. Akaike: U mňa je samozrejme tiež na najprednejšom mieste moja rodina, priatelia, na ktorých sa veľmi teším.
Christian: Samozrejme, že sú to priatelia, blízki ľudia... Môj brat tu za mnou síce bol, ale doma je doma. Francúzština mi až tak veľmi nechýba, všímam si, že v Žiline je čoraz viac cudzincov a začínate sa otvárať svetu. Ale istotne by som si pochutnal na našom syre či viedenskom pečive, ako kroasany a bagety, ktoré vedia dobre urobiť len v Paríži.

Skryť Vypnúť reklamu

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  6. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  7. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  1. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  2. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  5. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  6. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  7. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  10. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 30 976
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 850
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 890
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 315
  5. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 788
  6. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 11 773
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 258
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 909
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 756
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 9 094
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Stavby budúcnosti s úctou k minulosti pozdvihnú úroveň architektúry mesta

Zaujímavé koncepty prináša dynamická developerská spoločnosť LICITOR.

Mesto Žilina zháňa dobrovoľníkov na celoplošné testovanie

Záujemcovia by mali byť vo veku od 18 do 50 rokov.

Ilustračné foto.

Nadšení pamiatkari. Známy komín z bytčianskeho kaštieľa existuje

V rámci komplexnej obnovy kaštieľa chcú komín vrátiť späť na jeho pôvodné miesto.

Stredoslovenská energetika, a.s., prijíma nové preventívne opatrenia

S účinnosťou od 26. októbra 2020 do odvolania SSE, z dôvodu zhoršenia epidemiologickej situácie, zatvára svoje zákaznícke centrá pre verejnosť.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Epidemiológovia v Trenčíne vyšetrujú ohniská nákazy v dvoch závodoch

V rámci Slovenska prevažuje reťazové šírenie ochorenia v rodinách.

Banská Bystrica zverejnila zoznam odberných miest ( + Zoznam)

Mesto sa pripravuje na celoplošné testovanie obyvateľov, sú známe odberné miesta. Bude ich 68.