Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

„Preboha, vari to len nebudete jesť!"

zhrozia sa občas ľudia, keď nazrú do košíka vášnivého hubára Libora Masného Hubárska sezóna práve vrcholí a keďže hubárstvo patrí medzi najrozšírenejšie záľuby daospelých, zašli sme sa pozrieť do Považského múzea v Budatínskom zámku, kde sa minulý tý


Hubárska sezóna práve vrcholí a keďže hubárstvo patrí medzi najrozšírenejšie záľuby daospelých, zašli sme sa pozrieť do Považského múzea v Budatínskom zámku, kde sa minulý týždeň konala výstava čerstvých húb Huby - naše hobby. O svojom koníčku nám porozprával člen Slovenskej mykologickej spoločnosti,
61-ročný Libor Masný z Podhoria.


Koľko druhov húb vlastne existuje?
Vedci doteraz opísali asi 120-tisíc druhov. V prírode sú hojne rozšírené. Je pravda, že niektoré je možné pozorovať len mikroskopom. U nás rastie asi šesťtisíc druhov, no aj tí najskúsenejší zbierajú najviac tak päťdesiat obľúbených a známych. Po mne veľa húb už v lese nezostane. Nechávam rásť len tie malé. Keď potom náhodní okoloidúci laici pozrú do môjho košíka, niekedy ich hrôza oblieva.
Prv huby považovali len za pochutinu alebo koreninu...
Áno, no dnes vieme, že obsahujú mnohé vitamíny a minerálov dokonca viac než zelenina. Zasýtia nadlho a nepriberá sa z nich. Pre svoje aromatické a chuťové vlastnosti sú vyhľadávanou lahôdkou. Dajú sa upraviť na najrôznejšie účely. Rýdziky, šampiňóny a plávky zaváram. Z plávok je vynikajúca aj praženica alebo polievka. Na sušenie sú najlepšie hríby a suchohríby. Zo sušenej bedle a z jelenkovca škridlicovitého meliem prášok na dochutenie. Obalené bedle vyprážam, z hlivy je výborný šalát. Jedlo z húb možno bez zdravotných následkov prihrievať a smelo jesť aj na druhý deň, v chladničke vydrží toľko ako jedlo z mäsa. Huby sú nevhodné len pre starších, malé deti a ľudí chorých na obličky. Nemajú sa jesť ani pred spaním, sú ťažšie stráviteľné.
Niektoré huby však možno zjesť len raz...
Veru, u nás rastie vyše dvesto húb jedovatých. Hubári by mali poznať aspoň dvanásť smrteľne jedovatých, pretože bývajú veľmi podobné s jedlými a vznikajú tak tragické omyly. V minulosti sa takto otrávili aj celé rodiny. Takéto huby obsahujú jedy a toxíny ako hady a po požití nenávratne poškodzujú pečeň, obličky, nervovú sústavu a podobne. K najnebezpečnejším patrí muchotrávka zelená, ktorú si často mýlia s plávkou zelenkavou. Je zaujímavé, že po tepelnej úprave má vraj lahodnú chuť. Treba si tiež uvedomiť, že aj tá najlepšia huba uskladnená v igelitovom vrecku sa po dvoch dňoch stane prudko jedovatou.
Čo si beriete na huby?
Stačí mi palička, nožík, pršiplášť a prútený košík. Najlepšie by bolo vziať so sebou aj nejakého cvičeného slimáka, ten zacíti hubu aj na dvadsať metrov. Problém je len v tom, že mu chutia aj jedovaté a dvadsať metrov prejde za pol hodiny.
Aké chyby robia hubári najčastejšie?
Vadí mi, keď lesní barbari všetky neznáme huby rad radom rozkopávajú. Alebo rozrývajú pôdu. Keď huby nepoznajú, nech ich nechajú celé pre skúsenejších hubárov. Nemá zmysel zbierať huby malé. Takisto staré treba nechať v lese, aby sa mohli vysemeniť. Väčšia časť huby je totiž v zemi. To, čo rastie nad zem, je len plodnica, ktorá je nosičom hubových semien, čiže stá miliónov výtrusov. Ale to, že ak sa dotknete huby, už ďalej nenarastie, je povera.
Čo by si mali uvedomiť hubári - laici?
Že istejšie je nosiť domov len tie huby, ktoré určite poznajú. Že na huby treba mať aj šťastie. A že keď aj nič nenájdu, to nevadí, aspoň sa prejdú na čerstvom vzduchu v zdravom lesnom prostredí.



Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  10. Pomáhajte čítaním
  1. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  2. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  3. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  4. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  6. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  7. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  8. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  9. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  10. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 33 091
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 24 145
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 21 634
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 030
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 541
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 432
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 567
  8. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 557
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 461
  10. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 10 427
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Stavby budúcnosti s úctou k minulosti pozdvihnú úroveň architektúry mesta

Zaujímavé koncepty prináša dynamická developerská spoločnosť LICITOR.

Slavomír Bodis: "Bývanie je základná ľudská potreba."

Spoločnosť Istrofinal pôsobí na trhu s nehnuteľnosťami už 20 rokov. Vo svojich aktivitách kladie dôraz na trvalú udržateľnosť každého projektu. V súčasnosti ich majú rozpracovaných niekoľko.

Vizualizácia vstupu do Elektrární.

ONLINE DISKUSIA: Môže byť Žilina moderné a životaschopné mesto?

Ako dostať Žilinu na mapu moderných miest? Má krajské mesto priestor na rozširovanie? Aj tieto témy odzneli v utorňajšej diskusii vedenia mesta a významných developerov zo Žiliny.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Celoplošné testovanie v Nových Zámkoch a Šuranoch: ZOZNAM odberných miest

Testovať sa bude aj v kine či športovej hale. Fungovať bude aj pojazdné odberné miesto.

Za útok na verejného činiteľa hrozí až doživotie

Policajti z Trenčína obvinili 21-ročnú ženu z okresu Trenčín za obzvlášť závažný zločin útoku na verejného činiteľa.

Už ste čítali?