dne zvyšuje. Už od najútlejšieho veku. Potvrdili nám to aj diabetologičky Ingrid Bugáňová a Slávka Kyšková. "Detská cukrovka patrí medzi autoimunitné ochorenia. V decembri zachytila Slovensko chrípková epidémia a následne sme zaznamenali zvýšený počet nových pacientov. Každému určíme počet sacharidových jednotiek (jedna obsahuje asi 11 g cukru), ktoré môže za deň skonzumovať. Môže jesť aj sladké, jeden kopček zmrzliny je asi jedna sacharidová jednotka," vysvetlila nám Slávka Kyšková, ktorá lieči malých diabetikov zo žilinského regiónu. Aj preto sa Vojtech Pračko (na snímke) rozhodol v Žiline vyrábať dia zmrzlinu. "Bolo mi ľúto detí, ktoré si kvôli cukrovke nemohli v lete dopriať tejto sladkej lahôdky do sýtosti," odpovedal nám na otázku "Prečo?". Jeho diabetická zmrzlina je kvalitná a všetky jej ukazovatele sú hlboko pod normu potravinového kódexu, ktorý je platný aj v Európskej únii. Len pre zaujímavosť uvádzame porovnávacie hodnoty ingrediencií, ktoré tvoria súčasť diabetickej zmrzliny. Acesulfám K: norma 800 mg/kg - Pračko 0,037, sacharín: 100 - 0,042, aspartám: 800 - 0,23, chinolínová žltá: 150 - 3,27, košelínová červená: 50 - 4,09, žltá SY: 50 - 0,07.
Antonio stravovanie
Slovenského raja 35
Spišská Nová Ves