"Greenpeace chce poukázať na fakt, že geneticky modifikované potraviny neprinášajú spotrebiteľom žiadne výhody oproti klasickým potravinám. Nie sú ani výživnejšie, ani chutnejšie. Naopak, predstavujú riziko pre zdravie spotrebiteľov i životné prostredie," vyjadril sa koordinátor genetickej a toxickej kampane Martin Hojsík. Turné si kládlo za cieľ informovať spotrebiteľov o možnostiach, ako sa geneticky upraveným potravinám vyhnúť. Nové, prísnejšie normy na označovanie geneticky modifikovaných potravín, platia na Slovensku od 1. mája. Napriek tomu vytýka Greenpeace obchodným centrám okolnosť, že slovenským spotrebiteľom negarantujú rovnaký štandard ako spotrebiteľom vo svojich domovských krajinách, kde sú značkové potravinárske výrobky vyrobené bez geneticky modifikovaných prísad. Podľa hovorcu Greenpeace Juraja Rizmana sú s reakciou Žilinčanov, aj v porovnaní s ostatnými mestami na Slovensku, spokojní: "Naša skúsenosť je, že ľudí problematika bezpečnosti potravín veľmi zaujíma. Nestretli sme sa
s negatívnou reakciou a vyše tristo občanov v Žiline podpísalo list firme Tesco proti politike dvojitých štandardov pri predaji GM potravín."
Autor: tr