Máte zásoby starých
zemiakov?
-Staré zemiaky varte len olúpané a dávajte ich do horúcej vody
s kúskom zelerovej alebo petržlenovej vňate, môžete do nej pridať
i trošku mlieka.
-Budú chutnejšie ak ich olúpané necháte cez noc stáť v čerstvej
vode.Pred varením ju vymeňte za novú horúcu s troškou soli.
-Nepoužívajte zelené, hnedé či mäkké zemiaky.Obsahujú jedova-
tý solamín a choroboplodné zárodky.
-Obsahujú ho tiež zemiaky, ktoré začali klíčiť.Možno ich použiť,
ak klíčky hlbokým a širokým rezom odstránime.
Finty pri príprave
-Zemiaky sa budú lepšie smažiť a budú chrumkavejšie,ak ich
po nakrájaní namočíte do studenej vody a po 15 minútach scedí-
te a osušíte v utierke. Vyplaví sa škrob.
-Aj smaženie na dvakrát je zaujímavé. Hneď, keď na rozpálenom
tuku zmäknú a zosklovatejú, vyberieme ich a necháme vychladnúť.
Na nový rozpálený tuk ich dajte až pred servírovaním. Pekne sčer-
venejú.
-Rýchlo sa nerozvaria a nestmavnú, ak do vody pridáme tro-
chu octu.
-Uvarené zemiaky sceďte a zakryte utierkou, až potom pokriev-
kou. Budú teplé a suché. Na pokrievke sa inak zráža para a kvap-
ká do hrnca.
-Nové zemiaky obsahujú menej škrobu. Nehodia sa preto na
prípravu cesta,kaše či šalátu. Zle sa spájajú so zálievkou.
-Je ich dobré piecť v alobale, zachovajú si viac vitamínov, mine-
rálov a vydržia dlhšie teplé.
-Zemiaky po nastrúhaní nebudú modrieť, ak ich hneď premieša-
te s troškou mlieka.
Pozor na ne
-Ľudia s cukrovkou musia byť pri jedení zemiakov opatrní. Ob-
sahujú škrob, a preto sa cukrovári musia riadiť pokynmi lekára.
-Náš organizmus trávi zemiaky 3 –4 hodiny. To by sme mali vziať
do úvahy pred konzumáciou ďalšej potravy.
Vybrala:(iva)