Odborníci, aby lepšie vystihli
príčiny, nehovoria priamo o aler-
gii na potraviny, ale o neznášan-
livosti, precitlivenosti alebo od-
mietavých reakciách na potravi-
ny. Dosiaľ sa tvrdilo, že po požití
aj menšej dávky potraviny, na
ktorú je jednotlivec alergický, sa
dostavia dramatické reakcie. Ta-
kými mohli byť bolestivé pocity
v ústach, vyrážka, astmatický zá-
chvat, anafylaktický šok. Krvné
a kožné testy na takéto potraviny
sú pozitívne. Pri klasickom prí-
klade potravinovej alergie imu-
nitný systém prehnane reaguje
a chybne si zamení zlúčeniny
napríklad z kravského mlieka či
orechov za nepriateľov ako bak-
térie a vírusy.
Zdĺhavá reakcia na stravu
Súčasná teória alergií nazýva-
ných neznášanlivosťou a precit-
livenosťou tvrdí, že po konzumá-
cii škodlivej potraviny sa dostaví
miernejšia a ťažšie zistiteľná re-
akcia. Prejaví sa po niekoľkých
hodinách,ale aj dňoch a na vyvo-
lanie reakcie treba väčšie množ-
stvo potravín, prípadne jej dl-
hodobejšiu konzumáciu. Pritom
imunitný systém sa nemusí na-
štartovať. Tieto oneskorené reak-
cie prispievajú k strate koncen-
trácie, výkyvom nálady,boles-
tiam hlavy ako aj k dlhodobým
stavom kĺbového reumatizmu.
Britský lekár John O. Hun-
ter, pôsobiaci ako gastroentero-
lóg v Addenbrookovej nemoc-
nici v Cambridge, potvrdil, že
pri riadených skúškach sú diéty
bez niektorých zložiek účinné
pri migrénach, Crohnovej cho-
robe, ekzémoch, hyperaktivite,
kĺbovom reumatizme. Po potra-
vinách, ktoré boli z diét vypus-
tené, nastalo očividné zlepše-
nie. Išlo najčastejšie o obilniny,
mliečne výrobky, kofeín, kvasni-
ce a citrusové plody.
Obilniny a mlieko
ako opiáty
Podľa týchto skúseností vraj
pšenica dráždi až 60 percent
populácie, podobne pôsobí aj
množstvo mliečnych produktov.
Najmenej, iba dve percentá,
dráždil med.
Podľa doktora Huntera sa ne-
prejavujú reakcie organizmu po
zavedení dráždivej potraviny do
krvi, ale celá reakcia sa odohrá-
va v črevách. Pri rozklade sa
uvoľňujú toxíny a iné chemiká-
lie,ktoré podľa dispozícií a cit-
livosti organizmu v závislosti na
krehkej rovnováhe rozličných
baktérií sa môžu, ale aj nemusia
prejaviť.
Podľa niektorých teórií naprí-
klad káva, ovocie a zvlášť víno
obsahujú fenoly, ktoré enzýmy
počas zažívania deaktivujú. Fe-
noly vo víne môžu pomáhať vzni-
ku migrény. Testy mlieka odha-
lili histamín, látku s významnou
funkciou v mnohých alergických
reakciách, kam patrí aj astma.
Mlieko a pšenica obsahujú priro-
dzené opiáty, látky podobné mor-
fiu, ktoré môžu pôsobiť na čin-
nosť mozgových buniek, ovplyv-
ňovať náladu a duševnú činnosť
a vyvolávať únavu.
(ľš)