Za dverami tajomna
Na severnom Slovensku, vo vyš-ších polohách, sú ešte miesta, kde sa dá nájsť rozkvitnutá púpava. Urobte si teda sobotný či nedeľný výlet a nazbierajte kvietkov púpavy, koľko sa len dá. Doma sa potom môžete pustiť do prípravy púpavového medu. 400 kvietkov púpavy dáme variť do 2 litrov vody. Všetko varíme jeden a pol hodiny, vyvarené kvety scedíme, pridáme šťavu z dvoch citrónov, dve kolieska citrónu a 1,5 kg cukru a varíme do zhustnutia. Med z púpavy chutí vynikajúco a keď si ho natrieme napríklad na grahamový rožek urobíme veľa pre svoje zdravie a dokonca ani nepriberieme.
A ak vám z tej púpavy ešte ostalo, skúste si urobiť takmer originálne činzáno. Do väčšieho demižóna (kvôli búrlivému kvasnému procesu) dajte 600 kvietkov púpavy, prilejte 3-5 litrov prevarenej vody, pridajte 4 balíčky vanilínového cukru, dva kilogramy umytých a pokrájaných pomarančov (aj s kôrou), pol kilogramu citrónov a vínne kvasnice. Demižón uzavrieme, dáme kvasný sklenený uzáver a necháme v teple sedem týždňov kvasiť. Potom to všetko dobre precedíme, prelejeme do fliaš a najbližšiu návštevu si uctíme vychladeným činzánom, ktorý sa na nerozoznanie podobá na to originálne.
A ešte jedna klebeta. Povráva sa, že v týchto dňoch križujú podtatranské cesty zahraničné kamióny a vykupujú od ľudí kvety púpavy. Údajne sú to pojazdné minitovárničky na výrobu nápoja, na ktorom Taliansko založilo svoju slávu.
Obrázok, ktorý sme uverejňovali dva mesiace, a ktorý bol určený alergikom, ide dnes poslednýkrát. Liečiteľovi prišlo niekoľko pozitívnych ohlasov, s ktorými vás zoznámime v niektorom z budúcich čísiel. O týždeň sa budeme venovať detským kinetózam a problémom s alergiami na uštipnutie hmyzom.
V spolupráci
s Miroslavom Jozefom SVRČKOM
pripravila Eva BUČOVÁ