Za dverami tajomna
Dnes opäť dostávajú priestor otázky našich čitateľov a odpovede na ne. Pokiaľ ste nám napísali aj vy, a vašu otázku sme ešte neuverejnili, musíte počkať. Na priestore vyhradenom pre našu rubriku skutočne toho nemôžeme napísať viac.
Mám problémy s pečeňou, držím diétu. O svojej chorobe viem toho dosť, prikladám aj zoznam liekov, ktoré užívam. Nedalo by sa mi pomôcť aj alternatívnym liečením?
Ján z Hornej Tižiny
Ak aj máte diagnostikovanú chorobu pečene, skúste si sám skontrolovať, či je to naozaj pečeň. Tri prostredné prsty na pravej ruke zasuňte pod rebrový oblúk najvyššie ako môžete. Ak pocítite bolesť, je to pečeň. V diéte rozhodne pokračujte.
Možno vás nepoteším, keď poviem, že chorobu pečene, ak samozrejme nepijete alkoholické nápoje či neužívate priveľa liekov, často spôsobuje aj prejedanie sa. Pokiaľ si už jedlo naložíte na tanier, veľmi dlho prežúvajte. Poriadne každé sústo, najmenej desaťkrát. Viem, že pre nás je to neznámy pocit, ale skutočne by vám to mohlo pomôcť. Možno by vám pomohlo, keby ste aspoň na čas vynechali živočíšne produkty a prešli na rastlinnú stravu. Pokiaľ ste náhodou vegetarián, začnite opäť jesť mäso. Mnohým ľuďom, ktorým som to poradil, to pomohlo. Žiadne telo nemá rado, keď ho znásilňujeme, trebárs aj rovnakou stravou či nadmerným užívaním liekov.
Niektorí ľudia rozmýšľajú aj o pôste. Aj tu musíme postupovať veľmi opatrne a s mierou. Na začiatku je najlepšia polievka z prírodnej ryže s listovou zeleninou. Bez oleja a ďalších prísad. Tá pomôže vyčistiť organizmus. S vegetariánskou stravou skúste vydržať aspoň 14 dní, kým zdravotné problémy neustúpia. Vyskúšajte si citlivosť pečene rovnakým spôsobom, o akom sme písali na začiatku tejto odpovede.
V spolupráci s Miroslavom
Jozefom Svrčkom
pripravila Eva Bučová