Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Denne konzumujeme potraviny so značným množstvom pesticídov

Väčšina potravín, ktoré denne konzumujeme, obsahuj

e zvyšky pesticídov. Aj keď väčšina z nich neprekračuje povolené hodnoty pre konzumáciu u dospelých ľudí, nikto nevie, čo pravidelné hromadenie jedov nášmu organizmu časom spôsobí. Účinky boli pozorované nielen na dojčatách a malých deťoch. Dnes už vieme, že mnohé z pesticídov môžu spôsobiť rakovinu alebo všeobecné škodlivé účinky na zvieratách, ľuďoch i na životnom prostredí. Niektoré pesticídy sú na Západe zakázané, aj tak sa do potravín dostávajú vďaka dovozu. Prežívajú v pôde, vo vode aj vo vzduchu, a to dokonca niekoľko rokov po tom, čo sa už nepoužívajú.

Skryť Vypnúť reklamu

Ponúkame prehľad niektorých základných potravín dennej konzumácie a ich „výživné“ prínosy.

Jablká – priemerný konzument v západných krajinách skonzumuje 11 kg jabĺk ročne. Tie sa vyvážajú najmenej do 40 krajín. Patria medzi najkontaminovanejšie ovocie – 98 percent všetkých jabĺk obsahuje pesticídy – v priemere štyri druhy na kus.

Banány – väčšina banánov sa počas rastu, zberu a prepravy ošetruje rôznymi chemikáliami. Najviac sa používajú v Strednej Amerike – 30 kg ročne na hektár pôdy.

Čokoláda – deväť z desiatich ľudí si pravidelne kupuje čokoládu. Pri raste kakaového bôbu sa používa minimálne 30 pesticídov. V roku 1994 až 75 percent zo 72 vzoriek európskej čokolády obsahovalo nízke hodnoty lindánu (gamma-HCH) – pesticídu, ktorý je zakázaný v šiestich krajinách a prísne obmedzený v osemnástich.

Skryť Vypnúť reklamu

Vajíčka – v Spojených štátoch sú vajíčka spolu s rybami a mäsovými výrobkami druhým najčastejším produktom dennej konzumácie s výskytom pesticídov organochlorínu. Tie sa „podávajú“ kurčatám, ktoré kontaminujú svoje vajíčka.

Ryby – pesticídy sa nepoužívajú priamo na ryby, ale vodné živočíchy ich veľmi ľahko absorbujú zo sladkej alebo slanej vody. Štúdie v oblasti Veľkých jazier v Severnej Amerike ukázali, že konzumácia kontaminovaných rýb môže ovplyvniť plod v maternici.

Med – včely sú intenzívne postihnuté používaním pesticídov. Pyrethroidy a organofosfáty sú pre včely toxické a útočia na ich nervový systém. Francúzski včelári sú presvedčení, že insekticíd menom imidakloprid môže vysvetliť drastický pokles populácie francúzskych včiel od roku 1993. V niektorých oblastiach produkcia medu klesla až o 60 percent.

Skryť Vypnúť reklamu

Zmrzlina – mliečne výrobky sú hlavným zdrojom príjmu zostatkov organochlorínu. V roku 1988 v Británii organochloríny našli v 44 percentách zo 120 vzoriek mlieka. Na dobytok „útočia“ pesticídy z trávy. V roku 1999 Kórea odmietla austrálske hovädzie pre jeho kontamináciu endosulfánom, ktorým sa postrekuje najmä bavlna. Sedemročná štúdia indického mlieka ukázala výskyt zostatkov vysoko nad povolené hodnoty.

Ovocné džúsy – americké ministerstvo poľnohospodárstva našlo v 70 percentách analyzovaných vzoriek džúsov pesticídy. Išlo najmä o jablkové šťavy – 98 percent a broskyňové šťavy – 96 percent. Pesticídové zložky sa počas výrobného procesu ovocných štiav zneškodňujú, niektoré však naďalej pretrvávajú, najmä v dužinách a šupkách plodov.

Zemiaky – obyvatelia Británie skonzumujú 40 až 55 kilogramov zemiakov ročne na osobu. Zemiaky v USA stále obsahujú zostatky ako DDT, dieldrín a chlórdan, a to aj napriek tomu, že tieto vysoko nebezpečné pesticídy boli v roku 1978 oficiálne zakázané.

Ryža – u vedúcich krajín v pestovaní ryže sa bežne v 25 až 50 percentách fariem používajú pesticídy. Ázijskí producenti spotrebujú 13 percent svetového „bohatstva“ pesticídov. Mnohé z nich sú na ryži extrémne nebezpečné. Minimum poľnohospodárov používa ochranné prostriedky. Nedávny výskum na Filipínach ukázal časté ochorenia zraku, kože a obehového traktu.

Sója – 75 percent všetkých herbicídov používaných v USA sa používa na sprejovanie kukurice a sójového bôbu. Práve sója sa stala hlavnou témou debát o geneticky modifikovaných produktoch. Sóju obsahuje 60 percent produktov obsahujúcich margarín a tofu.

Paradajky – 53 krajín sveta ich vyváža. V roku 1993 v Brazílii zaznamenali 10 223 prípadov vážnej otravy plodov pesticídmi. Práve paradajky sa stali jednými z prvých plodov pre pokusy genetickej modifikácie. Pesticídy sa používajú na viacerých stupňoch produkcie zeleniny. Či už ide o „infikáciu“ semien, alebo zneškodňovanie škodcov počas rastu. Niektoré sa však používajú len kvôli „peknému dizajnu“ v regáloch supermarketov. A, samozrejme, keďže veľmi radi konzumujeme zeleninu aj mimo sezóny, pesticídy nám to umožňujú – transport, ochrana pred škodcami a plesňami a podobne.

Hovorí sa, že jediným východiskom je používanie geneticky modifikovaných potravín a plodov. Po modifikácii totiž vyrastajúce plody odolávajú škodcom, dokonca škodcov zneškodňujú, čo pre spotrebiteľa vyznieva dobre. Bohužiaľ, na druhej strane sa potvrdilo, že niektorí škodcovia časom začnú odolávať, stávajú sa „nepremožiteľnými“ a musia byť ďalej zneškodňovaní silnejšími a silnejšími chemickými prostriedkami. Kto v tomto boji zákonite prehrá? Hádajte.

Marek Zápach

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 049
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 881
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 030
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 015
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 880
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 10 763
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 401
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 670
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 572
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 539
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Žilinská nemocnica hlási už 84 nakazených pracovníkov

V Pandemickom pavilóne je hospitalizovaných 10 pacientov.

ONLINE DISKUSIA: Môže byť Žilina moderné a životaschopné mesto?

Ako dostať Žilinu na mapu moderných miest? Má krajské mesto priestor na rozširovanie? Aj tieto témy odznejú v LIVE diskusii v utorok 27.októbra o 9. hodine na FB Žilina na Facebooku.

Dobre poskladané varínske puzzle

Futbalisti TJ Fatran Varín obsadili v minulej, nedokončenej sezóne v V. lige štrnáste miesto. Následne prišli zmeny a aktuálne po jedenástich zápasoch jesene okupujú siedmu priečku.

Mužstvo Varína si na svoje konto počas jesene pripísalo päť výhier.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Ľudia stoja v radoch pred odbernými miestami

Odberové miestnosti sa otvorili o ôsmej hodine ráno.

Už ste čítali?