Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky

Dáme prednosť pštrosiemu mäsu?

V súčasnej situácii v zabezpečovaní zdravej výživy

sa hľadajú alternatívne možnosti náhrady hovädzieho mäsa, okrem iného i v súvislosti s takzvanou chorobou šialených kráv. Jednou z ciest je možnosť využitia pštrosieho mäsa ( pštrosaciny) v našej výžive. Ponúkame vám dva recepty. Ten prvý je na predjedlo.

Chuťovka z pštrosích vajec:

1 pštrosie vajce, 10 lyžíc sladkej smotany, soľ, 100 gramov masla, huby, 50 gramov eidamu (alebo iného druhu tvrdého syra), 50 gramov šunky, pol škatuľky sardiniek, jedna lyžica paradajkového pretlaku, 2 – 3 kyslé uhorky, 100 gramov zeleného hrášku alebo cukrovej kukurice, 1 lyžica plnotučnej horčice, 50 gramov cibule, zelená paprika, paradajka, pažítka, šalát, kaviár a podobne. Fantázii sa medze nekladú.

Skryť Vypnúť reklamu

Vajce vyfúkneme a rozhabarkujeme ho so soľou. Na masle za stáleho miešania pripravíme redšiu praženicu, ktorú rozdelíme na toľko dielov, koľko druhov prísad máme. Napríklad – do jedného dielu praženice zamiešame udusené huby, do druhého nadrobno posekanú šunku, do tretieho strúhaný tvrdý syr s horčicou, do ďalšieho rozmixované sardinky s cibuľou, potom môžeme použiť paradajkový pretlak, kukuricu či posekanú zelenú papriku a podobne. Sendvič pokrájame na krajce hrubé asi jeden centimeter a obložíme ich po jednom druhu rôznymi prísadami ochutenej praženice. Každý druh chlebíčka ozdobíme inak, podľa dostupnosti zeleniny. Môžeme použiť zelenú papriku, kaviár, paradajky, reďkovku, kápiu.

Švédske pštrosie rezne

600 gramov pštrosieho mäsa, soľ, 2 zemiaky, 2 cibule, 4 lyžice smotany, 2 žĺtky, sto gramov cvikly, mleté čierne korenie, olej

Skryť Vypnúť reklamu

Mäso zomelieme, posolíme, pridáme postrúhané zemiaky, nadrobno pokrájanú cibuľu a smotanu. Dôkladne vypracujeme, pridáme rozšľahané žĺtky a postrúhanú cviklu. Okoreníme mletým čiernym korením a znovu premiešame. Z takto pripravenej zmesi vytvarujeme rezne, ktoré prudko opečieme na rozpálenom oleji z každej strany 3–4 minúty. Podávame so zemiakovou kašou a šalátom. Dobrú chuť! (Ladislav Slováček: Jedlá z pštrosieho mäsa a vajec, vydalo Knižné centrum Žilina). (rtl)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  3. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  4. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  5. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  8. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  9. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  1. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 911
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 11 742
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 754
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 505
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 994
  6. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 478
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 6 319
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 282
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 149
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 900
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Dali by ste dieťaťu cigaretu? Mnohí áno

Dali by ste dieťaťu cigaretu, ak by si ju vypýtalo? Väčšina z nás áno. Dokumentuje to sociálny experiment a mystery shopping, ktoré zastrešila vzdelávacia iniciatíva NA VEKU ZÁLEŽÍ.

Hokejisti Žiliny na ilustračnom zábere.

KUNERAD: Nielen zámok, ale aj park. Noví majitelia chystajú údržbu zelene

Plánujú tiež vytvoriť architektonickú štúdiu parku.

Zámok Kunerád po zakonzervovaní

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vláda predĺžila zákaz vychádzania. Čaká nás testovanie, štátu majú pomôcť mestá a obce

Skríningové testovanie sa začne v pondelok 18. januára a potrvá do utorka 26. januára.

V druhom kole v Nitre otestovali takmer 41-tisíc ľudí

Väčšina ľudí využila novú aplikáciu, aj vďaka nej sa netvorili rady.

Odišiel Ján Bartík

Hokejová rodina v Nitre stratila jedného zo svojich dlhoročných členov.

Už ste čítali?