Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Nie je zemiak ako zemiak, alebo o čom Krištof Kolumbus nevedel…

O podlesníkoch, podplanúšikoch a posúchoch Slovác

O podlesníkoch, podplanúšikoch a posúchoch

Slováci vraj poznajú jeden sviatok, ktorý nie je zapísaný v kalendári: je to sviatok pečených zemiakov. Odjakživa ho oslavovali na jeseň, zvyčajne dva-tri dni pred výplatou, kedy slovenské gazdinky preukázali dokonalú schopnosť svojej improvizácie a predkladali mužom na stôl zemiakové pochúťky vo všetkých obmenách. Vezmite si len také typické slovenské podlesníky, inak podplanúšky či posúchy. Neplnili sa drahým tovarom z obchodov, ale tým, čo dom, pole, prípadne blízky les dal: oškvarkami, kapustou, hubami, bylinkami, slaninkou. Dobré a zdravé zemiaky sa stali synonymom bohatého stola, akéhosi zázračného stolčeka prestri sa. Ten, kto mal dobrú úrodu zemiakov, mal zimu „v suchu“. Na sýte brucho mu stačilo už len dostatok slaniny v komore, masť v hrncoch a oškvarky v mise.

Skryť Vypnúť reklamu

Zemiak ako typická slovenská plodina sa teší obľube až dodnes. Čo prvé robia gazdinky, keď sa blíži zima? Zháňajú vrecia zemiakov! Ale pozor! Zemiaky vôbec nie sú typická slovenská plodina a dostať ich do vriec – to je naozajstný sviatok.

Talizman slovenskej kuchyne

Na Slovensko doputovali zemiaky na prelome šestnásteho a sedemnásteho storočia. Ich pravlasťou je dnešné Peru. Vždy boli obľúbenou potravinou Indiánov, ktorí ich však poznali trochu v inej obmene. Volali ich batáty a varili ich na sladko – vari preto, že americké zemiaky majú naozaj sladkastú, pre Slováka až trochu príkru chuť. Napriek tomu sa zemiaky usalašili na Slovensku ako myši v hniezde – a hneď od začiatku sa im dobre darilo. Stali sa talizmanom slovenskej kuchyne. Dôkazom toho je aj tohtoročná úroda, ktorá je vyššia ako po minulé roky. Darí sa aj poľnohospodárskemu družstvu v Bytči. Jeho tohtoročné výnosy sú 260 až 280 metrákov na hektár. Na chválu bytčianskych poľnohospodárov treba povedať, že zasadili odrody prvej akosti. Tohtoročný zber urýchľujú časté búrky a dažde, preto si poľnohospodári privolali na pomoc brigádnikov z radov študentov či dôchodcov. A tak sa v posledných desaťročiach zrodil vďačný námet pre filmových tvorcov, či spisovateľov: zemiakové brigády. Netreba však ísť na poľnohospodárske družstvá. V Žilinskom kraji je veľa obcí, kde si obyvatelia pestujú zemiaky sami. Práve v týchto dňoch ich môžete vidieť na roliach a poliach, ako sa skláňajú k zemi a ukladajú do mechov či prútených košov zemiaky. Jedným z nich je aj Štefan Jančovič z Rajca, ktorý si vypomáha príručným traktorom. Aj on si pochvaľuje tohtoročnú úrodu. Kedysi bolo zvykom piecť zemiaky po zbere úrody priamo na poli, preto sa týmto chvíľam – tak trochu žartom - začalo vravieť sviatok pečených zemiakov.

Skryť Vypnúť reklamu

Zemiaková šou

Čuduj sa svete, na to, čo je pre Slováka samozrejmosťou a má to v ľavom malíčku, prišli aj v Amerike a zo sviatku pečených zemiakov urobili veľkú šou. Tak, ako si vymysleli dôvod, prečo si opiecť najväčšieho moriaka na Deň vďakyvzdania, tak si vymysleli aj dôvod, prečo – a hlavne ako piecť zemiaky. Tak sa môžete koncom septembra stretnúť v amerických reštauráciách so skupinkami Američanov, ktorí sem prichádzajú na zemiakovú párty. Objednávajú si plnené opečené zemiaky. Recept je veľmi jednoduchý: čo najväčší zemiak sa rozreže napoly, odreže sa aj konček z oboch strán, aby mal ako stáť na plechu, v strede sa vydlabe dužina, otvor sa naplní plnkou. Tá môže byť ľubovoľná – podľa chuti a druhu zásob v chladničke. Naplnené zemiaky sa dajú na plech, zalejú smotanou s rozšľahaným žĺtkom – a zapečú sa. Traduje sa, že zemiaky priniesol z Ameriky Krištof Kolumbus. Nie je to tak, pretože ten sa do Peru nikdy nedostal. Nemohol teda vedieť, že zemiaky sa dajú spraviť na tisíc spôsobov a prišiel o vynikajúcu pochúťku. Neprišli o ňu však Slováci, ktorí si zo zemiakov spravili popri bryndzových haluškách svoje národné jedlo a vďaka tomu až podnes slávia každú jeseň sviatok pečených zemiakov.Mária Lesná

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  10. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  1. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  2. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  3. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  4. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  6. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  7. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  8. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  9. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  10. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 32 942
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 24 043
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 21 483
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 017
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 449
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 534
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 658
  8. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 648
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 541
  10. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 10 087
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Stavby budúcnosti s úctou k minulosti pozdvihnú úroveň architektúry mesta

Zaujímavé koncepty prináša dynamická developerská spoločnosť LICITOR.

Slavomír Bodis: "Bývanie je základná ľudská potreba."

Spoločnosť Istrofinal pôsobí na trhu s nehnuteľnosťami už 20 rokov. Vo svojich aktivitách kladie dôraz na trvalú udržateľnosť každého projektu. V súčasnosti ich majú rozpracovaných niekoľko.

Vizualizácia vstupu do Elektrární.

ONLINE DISKUSIA: Môže byť Žilina moderné a životaschopné mesto?

Ako dostať Žilinu na mapu moderných miest? Má krajské mesto priestor na rozširovanie? Aj tieto témy odzneli v utorňajšej diskusii vedenia mesta a významných developerov zo Žiliny.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Celoplošné testovanie v Nových Zámkoch a Šuranoch: ZOZNAM odberných miest

Testovať sa bude aj v kine či športovej hale. Fungovať bude aj pojazdné odberné miesto.

Banská Bystrica zverejnila zoznam odberných miest ( + Zoznam)

Mesto sa pripravuje na celoplošné testovanie obyvateľov, sú známe odberné miesta. Bude ich 68.

Už ste čítali?