Šalamúnov koláč
250 gramov margarínu, 2 poháre (asi 0,2 l kryštálového cukru), 2 – 3 lyžice kakaa, 1 pohár studenej vody, 2 poháre polohrubej múky, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva, 4 vajcia, 50 g pomletých orechov alebo kokosovej múčky.
Do hrnca dáme vodu, margarín, cukor a kakao a na miernom ohni miešame, kým sa všetky prísady nespoja. Z tejto masy odoberieme jeden pohár (asi 0,2 l) a odložíme. Do zvyšného základu zamiešame vajcia, vanilkový cukor a múku spolu s práškom do pečiva. Cesto rozotrieme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech a dáme piecť. Ešte teplý koláč rovnomerne polejeme teplou tekutou masou, ktorú sme odložili do pohára, a posypeme polomletými orechami alebo kokosovou múčkou.
Cuketová bábovka
400 g nahrubo postrúhanej cukety, 3 vajcia, 180 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 0,2 l oleja, 2 lyžice kakaa, lyžičky mletej škorice, 300 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva
Z nastrúhanej cukety zľahka vyžmýkame šťavu. Vajcia s práškovým a vanilkovým cukrom vidličkou rozšľaháme, pridáme olej, kakao, mletú škoricu, múku zmiešanú s práškom do pečiva, cuketu a dobre premiešame. Cesto nalejeme do vymastenej a hrubou múkou vysypanej bábovkovej formy a pečieme v predhriatej rúre. Upečenú bábovku necháme chvíľu postáť, potom ju opatrne vyklopíme a vychladnutú posypeme práškovým cukrom.
(Knižku receptov Špeciality sladkej kuchyne – koláče, zákusky, torty, dezerty... od Svatavy Poncovej vydalo Knižné centrum Žilina v edícii Recepty našej gazdinky). (rtl)