(dokončenie z predchádzajúceho čísla)
olievku, ktorú si môžete bez problémov uvariť. Nie je len pre ľudí, ktorí majú problémy so srdcom, ale pre každého, komu záleží na vlastnom zdraví. Je to recept od nebohého univerzitného profesora doktora Červeňanského, rodáka z Bytče, ktorý je v tomto meste pochovaný. Bol jedným z najväčších špecialistov na onkologické choroby v bývalom Československu. On sám raňajkoval cesnakovú polievku, ktorú si pripravoval takto: vodu, v ktorej sa varia zemiaky posolíme len mierne, pridáme trochu rasce. Uvarené zemiaky scedíme, štyri z nich popučíme do vody, v ktorej sa varili, pridáme 5 strúčikov cesnaku, 1 veľkú lyžicu masla, asi 2-decilitrový pohár mlieka alebo smotany, podľa chuti. Kto chce, môže si z múky, jedného vajíčka a vody urobiť halušky a tie ešte zavariť do polievky. Vychladnutú polievku dáme do chladničky a každé ráno jej zjeme za tanier. Je to vynikajúca prevencia proti vysokému krvnému tlaku, ale je to napríklad aj vynikajúca vec na hemoroidy. Túto polievku by ste mali jesť od pondelka do soboty, v nedeľu si dať odpočinkový deň a opäť od pondelka do soboty pokračovať v jej konzumácii. Uvidíte, ako sa vám radikálne zlepší zdravotný stav.
Niekto môže namietať, že cesnak zapácha, ale predsa existujú rôzne spreje a dezodoranty, takisto aj ústne vody, ktoré dokážu nepríjemné zápachy eliminovať. Rovnako pomôžu žuvačky, ale možno ešte lepší je aníz. Ten dostanete v každej predajni s potravinami a vrecúško môžete nosiť stále pri sebe. Keď si dáte do úst jedno, dve zrniečka a prehryziete ich, zápach sa určite stratí. Je to vec, ktorú používajú aj v Indii a okrem iného aníz pomáha aj pri problémoch s trávením.
A ešte niekoľko slov k novému obrázku. Je určený všetkým, ktorí majú problémy s vysokým krvným tlakom. Položte ruku dlaňou dole asi 5 cm nad obrázok a pomaly ňou krúžte. Pokiaľ zacítite teplo, znamená to, že na vás obrázok pôsobí a problémy by sa mali zmierniť. Vyskúšajte obe ruky, aby ste zistili, ktorá je citlivejšia na podnety. V prípade potreby sa kontaktujte na liečiteľa.
V spolupráci s J. M. Svrčkom
pripravila Eva Bučová