rie útokom obchody, aby na deň D bolo na štedrovečernom stole všetko, čo treba. Raz sa však skončí každý sviatok, Štedrý deň aj Vianoce. Príde čas, keď sa bližšie pozrieme do zrkadla, aby sme zistili, koľko kíl sa na nás počas sviatkov nalepilo. Ak chcete ustrážiť svoje kalórie, možno vám pomôže naša diétna štedrá večera. Nemusíte sa počas nej vzdať tradičných dobrôt, len ich trochu obmedziť. Že táto večera ušetrí vaše kilá, vám prezradí aj nasledujúca tabuľka:
Aperitív na začiatku večere 1150 KJ
Rybacia polievka s opraženou žemľou miesto kapustnice 1130 KJ
Vyprážaný kapor, zemiakový šalát 4 800 KJ
1 kus domácej vianočky 1 150 KJ
1 kus vianočného pečiva 300 KJ
Fernet s tonikom po rozbalení vianočných darčekov 1 036 KJ
Spolu: 11 040 KJ
Ak okrem uvedeného jedla budete počas celého dňa jesť len ovocie, ručička na váhe vám na druhý deň zaručene neukáže viac kíl, ako ste mali predtým.
Nízkokalorická štedrá večera
„To sa ľahko povie!“ pomyslí si nejedna z vás. „Nepribrať počas Vianoc… Ako však odolať toľkým dobrotám?“
Je to jednoduché. Ponúkame vám recept na nízkokalorickú štedrú večeru. Treba len dodržať niekoľko osvedčených zásad.
1. Prvú kalorickú bombu nám pri štedrej večeri dodáva aperitív, ktorý môže mať až 1200 KJ. Dajte si miesto neho paradajkový džús. Deci z neho má iba 66 KJ. Ak vám niekto chce silou mocou naliať do pohára alkohol, odmietnite všetky miešané nápoje typu džin-fiz, piňa-coláda, džús s vodkou , či smotanové koktaily. Dajte radšej prednosť vínu. Jeden pohár šampanského má iba 350 KJ. Ešte lepšie bude, ak si dáte suché víno. Pohár červeného má 250 KJ a bieleho 190 KJ.
2. Namiesto mastného údeného mäsa si doprajte pokrm boháčov – ustrice. Alebo 10 dkg kaviáru, ktorý má len 470 KJ.
3. Namiesto kapustnice si uvarte rybaciu polievku. Nezahusťujte ju múkou ani smotanou. Kapra nevyprážajte v oleji, ale si ho radšej uduste na masle. Keď ho už chcete mať za každú cenu vyprážaného, stiahnite z neho kožu, v ktorej je veľa mastnoty. Nevyprážajte ho v trojobale, len zaprášeného múkou.
4. Zemiakový šalát urobte zásadne bez majonézy. Je výborný iba tak so zeleninou, cibuľou a octom.
Zuzana Kuglerová