Uvarte si s Knižným centrom
Zemiaky s anglickou slaninou a hráškom
400 gramov v šupke uvarených zemiakov, 100 gramov anglickej slaniny, 1 lyžica oleja, 1 cibuľa, 100 gramov sterilizovaného hrášku, soľ, mleté čierne korenie, 4 vajcia, 1 lyžica nadrobno posekanej zelenej petržlenovej vňate.
V šupke uvarené zemiaky očistíme a pokrájame na malé kocky. Anglickú slaninu pokrájame na kocky a opražíme ju v rozohriatom oleji spolu s nadrobno posekanou cibuľou a sterilizovaným hráškom. Pridáme pripravené zemiaky, solíme, okoreníme mletým čiernym korením a zalejeme rozšľahanými vajcami. Za občasného miešania necháme stuhnúť. Nakoniec posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.
Hovädzie mäso na cibuli
400 gramov hovädzieho mäsa, soľ, mleté čierne korenie, 4 lyžice oleja, 200 gramov cibule, 0,2 l mäsového vývaru, 1 lyžica rajčiakového pretlaku, 1 zemiak, 1 lyžica nadrobno posekaného kôpru.
Hovädzie mäso pokrájame na kocky, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a prudko opečieme zo všetkých strán na rozohriatom oleji. Potom oheň zmiernime a opekáme do polomäkka. Pridáme cibuľu posekanú nadrobno, opražíme, podlejeme mäsovým vývarom, dochutíme rajčiakovým pretlakom, pridáme nadrobno postrúhaný zemiak na zahustenie, prikryjeme a udusíme domäkka. Nakoniec dochutíme nadrobno posekaným čerstvým kôprom.(rtl)
(Recepty sme vybrali z knižky Michala Horeckého Wok – Moderné, rýchle a úsporné varenie, vydalo Knižné centrum Žilina)