sa deviataci zo základných škôl rozhodujú o svojom budúcom povolaní. Preto sme sa rozhodli navštíviť niekoľko škôl v regióne, aby sme sa dozvedeli, aký záujem je práve o ich školu.
„Do roku 1991 som pracovala ako vedúca strediska praktického vyučovania v hoteli Polom v Žiline. Podniky sa však začali rušiť a zrušili i naše pracovisko. Pretože som 17 rokov pracovala s učňovským dorastom a začal sa rozvíjať súkromný sektor, napadla mi myšlienka založiť súkromnú školu,“ povedala nám riaditeľka súkromného Stredného odborného učilišťa spoločného stravovania v Žiline Jana Nová. Škola vznikla v roku 1992, keď sa im podarilo získať priestory a vybaviť všetky potrebné doklady. Minulý rok oslávila teda škola 10 výročie činnosti. A stále je o ňu veľký záujem. Popri dvoch učebných odboroch kuchár – čašník so zameraním na prípravu jedál a kuchár – čašník so zameraním na obsluhu majú ich absolventi možnosť pokračovať aj v nadstavbovom štúdiu s maturitou. Za tých desať rokov tu vyštudovalo množstvo odborníkov. Výhodou tejto malej školy je predovšetkým to, že každému žiakovi sa pedagógovia môžu venovať individuálne. Na jedného majstra pripadá 6 -7 žiakov. Na teoretickom vyučovaní je v triede maximálne 24 študentov. Pretože je škola mimo centra, stavili na kvalitu. Žiaci sa učia od začiatku kvalitne a samostatne pracovať.
O absolventov je zo strany podnikateľov veľký záujem, preto sa nemusia báť, že by sa neuplatnili. Už počas štúdia si ich objednávajú na rôzne recepcie. V tomto školskom roku má učilište 86 interných a 10 externých študentov. Doteraz dostali zo základných škôl už asi 20 prihlášok na štúdium v budúcom školskom roku. Záujem je však oveľa vyšší. Jana Nová o ňom hovorí: „Všetko je to o peniazoch. Nám na tento rok štát poskytol iba zlomok z dotácií, ktoré poskytol štátnym školám. Preto sme donedávna vyberali školné. Od januára tohto roku sme s tým však prestali, pretože podľa nového zákona nám štát garantuje 100-percentnú dotáciu.“
Škola má v súčasnosti žiakov nielen zo Žiliny, ale i z Martina, Čadce, Ilavy, Bytče a Považskej Bystrice. Keďže súkromným školám štát dovoľuje konať prijímacie pohovory kedykoľvek, v SOU spoločného stravovania budú začiatokom apríla. Ich priebeh nám priblížila Jana Nová: „S každým jedným uchádzačom vykonám osobný pohovor. Pre mňa je dôležitý predovšetkým vzťah k práci a správanie žiakov. V novom školskom roku nám pribudnú ďalšie dve triedy v nových priestoroch.“
Michal Filek
Foto: autor