ým ruchom, ale najmä svojráznou ľudovou kultúrou a tradíciami. Ľudia v obci zvyky svojich otcov všemožne podporujú a nedávajú na ne zabudnúť. K mladým ľuďom, ktorí si tradičnú terchovskú kultúru vážia, patrí i Michal Blaha. So svojím projektom Terchovskej kúrie uspel v dvoch súťažiach vysokoškolských študentov. Hlavnú cenu získal v súťaži Začať podnikať 2003, ktorú vypísal slovensko-americký rozvojový fond a jedna z troch hlavných cien sa mu ušla v súťaži Eurowards – Podnikateľský nápad roka 2003. „Prezentoval som projekt dedinskej kúrie, ktorý bol aplikovaný na čajovňu a na tradičné remeslá a zručnosti, ktoré by sa v nej mali realizovať. Súťaž bola realizovaná pod záštitou Európskej komisie a Pata Coxa. Z môjho pohľadu sa to dá považovať za úspech, pretože v nej bolo prihlásených 80 projektov, ktoré postúpili do finálového kola,“ prezrádza Michal Blaha. Jeho zámer bol postavený na báze starinkovej včelárne a upevnenia postavenia tradičnej terchovskej kúrie v mikroregióne. „Kúria je starý názov pre obydlie, ktoré poskytovalo nocľah a útočište. Človek sa tu mohol najesť, napiť, kultúrne sa vyžiť a niečo sa naučiť. Názvom som chcel vyjadriť ľudovú tradíciu a multifunkčný priestor, ktorý združí viaceré aktivity pre návštevníka,“ hovorí M. Blaha. Tvorivé dielne rozčlenil do viacerých žánrov podľa tradičných terchovských remesiel. Nechýba kulinárstvo, funkčné drotárstvo – opletanie hrncov z drôtu, košíkarstvo, šupolienkárstvo, rezbárstvo, výroba keramiky. Zámerom je tiež ukázať výrobu keramiky na hrnčiarskom kruhu. Nechýba ani včelárstvo a medovinárstvo. Zaujímavé je, že hoci je autor Terchovčan, inšpiráciu čerpal i v zahraničí. „Študujem na vysokej škole v Nitre, odbor záhradníctvo a krajinné inžinierstvo. Dva roky som však pobudol vo Veľkej Británii, kde som okrem štúdia i pracoval. Po návrate som sa rozhodol uberať sa týmto smerom a vrátiť sa do rodiska mojich predkov,“ uzatvára autor ocenených projektov Michal Blaha. Michal Filek